8-те софийски района със съвременни комуникации

30.06.2020

Всички 8 софийски районни администрации с кметове от Демократична България вече общуват с гражданите и чрез специално мобилно приложение

Всеки, свалил приложението (Android, iOS), получава от района известия за административни новости, планирани ремонти и събития, конкурси, социални проекти, както и актуалните промени в мерките срещу коронавируса. Гражданите могат също така да предлагат кампании. 

През вградената в приложението опция за провеждане на анкети кметът на “Слатина” Георги Илиев вече направи допитване сред жителите на района относно въвеждането на Зелена зона, а кметът на “Средец” Трайчо Трайков провери какви са нагласите за превръщане на ул.“Цар Иван Шишман” в пешеходна зона с анкета сред живущите и работещите на улицата и околните преки. 

Приложението за районните администрации е създадено от екип доброволци на “Да, България!”. “Готови сме готови да предоставим апа безвъзмездно на всеки друг софийски район, който прояви желание да използва достиженията на дигиталната ера в комуникацията си с гражданите.” коментира Ивайло Мирчев – инициатор и ръководител на проекта по изграждането на приложението.

Разработването на приложение за районите е само част от действията, с които Демократична България подпомага дигитализацията на Столична община. В началото на май предложихме да дарим на общината приложение, предоставящо редица удобства не само за администрацията, но и за Столичния общински съвет. С него общинските съветници ще могат да участват в анкети и кампании, да получават известия за свикано заседание на комисиите, с дата, час и дневен ред, както и да гласуват в комисии, без да губят време в броене на вдигнати ръце и обработка на протоколи на хартия. 

Почти два месеца по-късно предложението ни все още е без отговор от страна на Столичния кмет.