Арх. Борислав Игнатов: Отчетността на общинските компаниите трябва да е пред цялото общество

Равносметката от досегашното управление е над 1 млрд. задлъжнялост и технически фалит на по-голямата част от дружествата

11.10.2019г. София. Вчера Демократична България проведе обществена дискусия по една от най-важните теми – Общинските дружества и как общината да печели от тях.

Арх. Борислав Игнатов откри с думите: „За нас е изключително важно да внесем прозрачност и съвременно управление в столична община. Често хората не разбират важността на темата, защото кръговете около тези общински дружества не искат да се знае за какво става дума.“

Дружествата, в които Столичната община е едноличен собственик на капитала, са общо 60. Задълженията им са над 1 млрд. лева и най-важните от тях са в състояние на технически фалит, въпреки че изпълняват важни за обществото дейности свързани с транспорт, захранване с енергия, социални дейности, управление на имоти, медицински услуги, социални услуги и др.

„За съжаление значителна част от общинските дружества сега са в плен на котерийни интереси, брутално източване и некомпетентност“, каза арх. Игнатов.

Управлението на общинските дружества се избира от Общинския съвет. За това и ролята на СОС е ключова за това какъв мениджмънт избира, какви стратегии за развитието на дружествата приема, как контролира резултатите им и стандарта на предоставените услуги.

„Нужно е да разбием тези схеми с прости и конкретни действия. Например, прозрачност – на страницата на общината да се публикуват всичките им големи сделки, така че тенденциите да се хващат още в зародиш. Отчетността на компаниите трябва да бъде пред очите на цялото общество. Така ще постигнем изчистване от нездрави интереси“, предложи арх. Борислав Игнатов.

В дискусията участваха и експертен екип на Демократична България: Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение и кандидат за общински съветник, Трайчо Трайков, кандидат за кмет на район Средец, Бойко Димитров и Виктор Минчев, кандидати за общински съветници.

Първото общинско дружество, обект на анализ от експертите на ДБ, беше „Топлофикация-София“, заради критичната ситуация там. Със задлъжнялост от 800 млн. лв. дружеството има дълг по-голям от този на общината.

„Топлофикация е превзета“, каза Виктор Минчев. Според закон, обнародван на 1 юли, всички топлофикационни дружества трябва да продават електро енергия на българска независима енергийна борса, което би трябвало да гарантира справедлива цена на търгуваната енергията, но три ден преди тази регулация да влезе в сила, „Топлофикация“ е сключила договор с едно от дружествата на Христо Ковачки за медииране и представляване на Българска енергийна борса. Още по-рано пък, 20 декември 2018, в последната сесия за годината, СОС прегласува изцяло нов надзорен съвет на дружеството, където и тримата члена се оказва, че са бивши служители на Христо Ковачки.

“Топлофикация – София” е дружество с хронична ниска събираемост, ниски инвестиции и слабо управление. С такива огромни задължения то практически е собственост на кредиторите си. Общината е загубила контрола си след години на лошо управление. Виждаме бизнес планове, които не се изпълняват. Например при заложена загуба от 6 млн. за 2018 г. е “постигнатата” близо 20 млн. В КТБ потънаха над 90 млн. лв. Има договори с фирми на Ковачки за продажба на електроенергия, от които се инкасират загуби“, обясни Минчев.

На срещата се изясни, че централната топлофикация е ключова за качеството на въздуха и топлинния комфорт. Дружеството трябва да се модернизира и укрепи финансово. Опитът от други градове показва, че “Топлофикация – София” работи с раздут персонал и ниска ефективност на всички нива по веригата. Резултатите могат да се подобрят със запушване на течовете и на пари, и на пара. Не е случайно обаче, че при една клиентелистки настроена върхушка в общинския съвет това досега не се случва. Помним Вальо Топлото, сега героите са бивши служители на Ковачки, избрани в борда на дружеството с гласовете на ГЕРБ и БСП. Стабилизирането на дружеството трябва да става и паралелно с повишаване на енергийната ефективност на сградите и инсталиране на нови енергоизточници. София има дадености за развитие на геотермалната енергия, соларното затопляне на вода би трябвало да се добави към съществуващите инсталации. “Топлофикация – София” би могла да стане компания за енергийни услуги, сега е просто тежък остатък от миналия век.

Владислав Панев също обърна внимание на „Топлофикация-София“ и начина, по който тя губи десетки милиони годишно заради неизгодни договори за продажба на електроенергия. „Топлофикация е пример и за т. нар „иновативно счетоводство“, което стана популярно при фалита на „Енрон“. Ръководството на дружеството си е избрало оценители, които да повишат оценката на недвижимите имоти на „Топлофикация“ с 300-400 млн. лв, за това и дружеството е с положителен собствен капитал“. Решението е влизане в компанията на професионален мениджмънт, който да управлява по конкурентен начин и чрез конкурс с ясни условия.

Бойко Димитров представи ситуацията с следващата голяма група от компании – тези, които осигуряват обществения транспорт. „Колкото повече разучавам ситуацията се убеждавам, че нашата първа задача ще е как общината да спре да губи от дружествата си. Всяко едно от тях е идеален пример за неефективно управление, което разходва наши средства“, каза той.

Той обясни къде отиват парите от платеното паркиране. „Центъра за градска мобилност е създаден през 2008 година и до 2014 успява да натрупа дълг от 144 млн. тъй като през този период общината системно не дофинансира транспортната задача на града, като към този момент дължи на дружеството 160 млн.. За да може дружеството да се разплати с транспортните оператори, СОС в края на 2013 г. взима решение да се изтегли кредит, който обаче е сключен при лихва от 5 %, много над нивата, при които СО би могла да тегли кредит и да капитализира своето дружество. Чрез прословутото увеличение на билетите до 1,60 лв. спира този дефицит, но с печалбите, които се генерира от зелена и синя зона, се покрива този кредит. Към настоящия момент са изплатени 10 млн., тоест, ЦГМ има да изплаща още 70 милиона. Може да си представите, колко имаме да чакаме, за да започнат да се строят паркинги в София“, обясни Бойко Димитров.

За новите автобуси столична община е изтеглила кредит от 80 млн, който ще изплащаме до 2040 година. Но след като е установила, че с още кредите ще се увеличи и без това голямата задлъжнялост на общината, която вече достига 700 млн., последните 3 партиди автобуси са закупени на финансов лизинг. Това означава висок лихвен процент и над 2 млн. лихви годишно по лизинговите договори.

Като пример за най-непрозрачно управлявано дружество беше посочен столичния „Метрполитен“, който публикува годишен отчет, без задължителните допълнителни бележки. Там също цялата инвестиция е благодарение на европейски средства и заеми, които е изтеглила столична община.

„Въпреки щедрото европейско финансиране на транспортите фирми, нито една от тях не може да постигне печалби да заделя средства за инвестиции, когато това, за което сега получава средства се амортизира и трябва да бъде подменяно“, каза Бойко Димитров.

Непрозрачно се назначават и управителните органи в тези дружества, въпреки приетата наредба, която оказва, че те трябва да се избират чрез публичен подбор и максимален мандат 3 г.

Трайчо Трайков, кандидат за кмет на район Средец, обърна внимание на порочната практика в СОС решенията да се взимат от ръководствата на групите и ръководствата на комисиите, чрез един изкуствено моделиран сблъсък между ГЕРБ и БСП. Той е категоричен, че трябва да се намери и системно решение на начина, по който се правят оценки на имотите, които общината купува или продава – най-големия брой сделки, с които се разпорежда общината.

Владислав Панев говори и по темата „Софийски имоти“ и изфабрикуваната от тях схема за създаване на „дъщерни на дъщерните дружества“, които могат без отчет да правят неизгодни за общината сделки с имоти. Така в момента „Софийски имоти“ ЕАД е черна каса за настаняване и снабдяване с апартаменти на управляващата върхушка. Демократична България ще гарантира прозрачно управление на дружеството. Пълна ревизия на дългосрочните договори. Търсене на отговорност за действия в ущърб на компанията. Изходът е листване на фондовата борса на до 20 % от капиталите, което ще гарантира по-голяма прозрачност и по-голяма отговорност на управлението.

Подобрената ефективност на дружествата ще означава по-достъпен обществен транспорт, отопление, по-добра градска среда, изтъкнаха експертите на ДБ.

Пълният запис на дискусията може да изгледате ТУК.

Новини и коментари

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Позиция на "Демократична България" за спиране на войната по пътищата

Позиция на "Демократична България" за спиране на войната по пътищата

Време е да осъзнаем къде сме ние, не да стоим затънали в миналото. За да вървим “…Напред! Науката е слънце.."

Време е да осъзнаем къде сме ние, не да стоим затънали в миналото. За да вървим “…Напред! Науката е слънце.."

Всички новини

От медиите

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Грети Стефанова в Денят on Air: "Бюджетът е огледало, София расте, но не става по-хубава"

Грети Стефанова в Денят on Air: "Бюджетът е огледало, София расте, но не става по-хубава"

Марта Георгиева пред BGNES: "Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит унизителния за българите Паметник на съветската армия"

Марта Георгиева пред BGNES: "Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит унизителния за българите Паметник на съветската армия"

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK