Арх. Борислав Игнатов пред Столица.bg: Презастрояването в София води до лоша среда, хаотичен трафик и стрес Столица

В КАБ така и не получихме жалба от Столична община срещу проектантите за нанесени вреди или пропуски в проектирането, казва кандидатът за кмет на столицата

Каква е вашата прогноза от изборните резултати? Вие печелите и каква ще е конфигурацията в СОС?

От доста места се внушава, че трябва да се избира между две опции и няма смисъл да се гласува извън тях. А издигането на един или друг кандидат помагало на г-жа Манолова или на г-жа Фандъкова. Пълна заблуда. „Тактическото гласуване“, при което гласуваш не за предпочитания от теб кандидат, а за някой от обявените за фаворити, няма никакъв смисъл на първи тур.

На първи тур трябва да гласуваме точно за този, за когото искаме. Да гласуваме за програми и действия. Така ще се видят реалните нагласи на хората, а не прогнозите на един или друг анализатор. Много важно е да се гласува по убеждение, на база реална платформа, конкретни идеи и приоритети. Много важно е всеки да гласува за бъдещето си, а не да избирам по-малката злина. Това е ключът да обърнем вота и да променим статуквото.

Всеки ден съм сред хората. Ходя по улиците. Возя се в градския транспорт. Не просто защото са избори, а защото това е моят начин на живот. Точно за това с абсолютна сигурност мога да твърдя, че все повече хора мислят за промяна.

Увереност ми дава качеството и конкретиката на нашата програма, както подготовката и мотивацията на целия ни екип да я реализираме в полза на всички софиянци в следващите 4 години. Сигурен съм, че нашите съграждани ще ни подкрепят в това, тъй като вече на всички ни е писнало от чакане с десетилетия за елементарни неща като тротоар, улица, детска ясла.

Животът не може да преминава в чакане и всички ниe гражданите имаме право на добър и съвременен град. Аз не се плаша от трудни битки. Решен съм да стигна докрай и да се боря за победа. Просто на 27-и октомври трябва да излезем и да гласуваме по убеждение. Защото гласът ни има власт!

Ще можете ли да управлявате без мнозинство в СОС?

Столичният общински съвет е органът, който взема най-важните решения. Взаимодействието ми с него е ключа към качествената промяна в управлението на София. Именно затова избрах да се кандидатирам през политическа платформа, а не като независим кандидат – за да имам силен екип и общинска листа от съмишленици. В нашата листа за общински съветници влизат активни хора, професионалисти с кауза и гражданска позиция. Това е единственият начин да гарантираме изпълнението на нашата програма. Никой от независимите кандидат няма и не може да има собствена общинска листа по закон и това е огромен минус за тях. Без общинските съветници нито едно решение не може да бъде прието и независимите кандидат кметове нямат механизъм за реализиране на обещанията си, и дори да бъдат избрани от тях на практика нищо няма да зависи. Подчертавам го, защото това трябва да се знае от хората преди да дадат гласа си.

Ако отидете на балотаж и загубите, бихте ли приел покана да станете зам.-кмет на Фандъкова, все пак за двама архитекти в екипа си всеки кмет мечтае?

Влизам в това състезание, за да победя и променя нещата към добро и съвременно управление! Не мога да бъда заместник на някого, с чиито модел на управление не съм съгласен.

ПУП-ът на Борисовата градина не е приет, но какво от него не одобрявате, което смятате, че ще мине в приемането?

Не одобрявам, най-вече, че не е направено най-важното – не е проведено широко обществено обсъждане на заданието за ПУП-а. Как може да се обсъждат резултатите на дадена задача, когато условието й не е съгласувано с хората? Мисля, че при сегашните над 400 забележки нещата трябва да се върнат и направят от начало, както диктуват добрите европейски практики. Това ще реши задачата трайно и качествено.

Живеете в Дружба 2, какво бихте направили за район Искър, не само в Дружба, но и в селата?

Искам да направя промени, които ще подобрят живота на цяла София, не само за район Искър или Дружба. И промяната да се усети веднага. Още в първите 100 дни. Заложили сме петкратно повишение на бюджета за ремонт и изграждане на тротоари – гигантски проблем в кварталите. Както и занемарените междублокови пространства, паркираните коли в зелените площи… мога да изреждам с часове. Проблемите в управлението на градската среда и на инфраструктурата на София отдавна са очевидни за всеки. Но “виждането” и критикуването на проблемите не е достатъчно. Като първостепенна задача сме си поставили незабавно изменение на общия устройствен план (ОУП) и намаляването на параметрите за площ и големина на сградите.

Това е единствения истински и устойчив начин да се справим с презастрояването и с другите проблеми на небалансираната градска среда. Всеки гражданин е потърпевш от презастрояването и от уплътняването на града. То води до лоша среда и прекомерен хаотичен трафик и стрес. И за това е в лошия общ устройствен план.

Основни наши приоритети са чист въздух, ефективно управление на отпадъците, Витоша и планините около града, ефективно използване на водните ресурси, зелените системи, градски паркове и градини, както и устойчивото градско развитие, осигуряващо достъпна, здравословна и хармонична жизнена среда.

Световната практика показва, че чист въздух в големите градове има там, където отоплението се базира основно на топлофикация, газ или електричество, има отлично развит обществен транспорт, а автомобилният парк се обновява бързо.

Ще ограничим максимално отоплението с твърдо гориво и ще развием форми на отопление с много по-нисък отпечатък върху околната среда. Ще осъществим радикална промяна в мобилността в София с развитие на мрежата, честотата и удобството на обществения транспорт и продължаване на електрифицирането му. Залагаме на ускорено развитие на велосипедната и пешеходна инфраструктура и микромобилността. Предвиждаме промени в достъпа на автомобили до центъра на града, и въвеждане на ефективни стимули за употреба на електромобили и хибридни автомобили.

Вие до преди дни бяхте председател на КАБ, има ли тази организация правомощия да лишава проектанти от права, видяхме колко гафове се направиха при проектирането на публични пространства – “Граф Игнатиев”, Западен парк?

Законът, по който е създадена Камарата на архитектите в България (КАБ) позволява отнемането на проектантска правоспособност максимум за една година при строго ограничени условия и при обоснована жалба срещу работата или поведението на конкретен колега. Интересното е, че въпреки, че Столична община публично „порицава“ проектантите на тези обекти и ги сочи за виновници на всичките си неволи, в КАБ така и не получихме жалба от Столична община срещу тях за нанесени вреди или пропуски в проектирането. За съжаление, често общините ползват проектантите за извинение за собствените си грешки, некомпетентност и липса на контрол върху строителството. Аз искам да променя това в полза на обществения интерес.

За колко време мислите, че ще успеете да дигитализирате Столична община и колко ще струва това на данъкоплатците?

Дигитализирането на общината е дълъг процес, който ще започнем от първия ден. В рамките на година-година и половина ще електронизираме най-ключовите процеси, услуги и регистри, ще премахнем хартията от вътрешния документооборот и ще въведем единно средство за електронна идентификация, с което софиянци ще могат да ползват електронни услуги. След това, до края на мандата, ще електронизираме все повече регистри и услуги, така че цялостната комуникация на гражданите и бизнеса с общината да става по електронен път. Повечето проекти могат да бъдат финансирани с европейски средства по Оперативна програма “Добро управление”, особено предвид факта, че веднъж направени от Столична община, ще могат да бъдат използвани наготово и от други общини в страната, без да се налага да се харчат допълнителни средства. Т.е. от общинския бюджет ще бъде изхарчена много малка сума. Заявката ни е, че за 1 година и с 1 % от общинския бюджет ще въведем най-важните компоненти на електронното управление.

За дигитализация и електронно управление говорят всички, но резултати от години почти няма. Демократична България и в частност Да, България изглежда добре позиционирани като политическата сила, която може не само да обещае, но има и необходимите експерти, разбиране и визия да изпълни дългоочакваната дигитализация на администрацията и отношенията ѝ с гражданите и бизнеса.

Защо се върнахте в България с тази успешна кариера в САЩ?

Натрупаните опит и знания неминуемо водят до момента, в който решаваш да си полезен на обществото. Аз знам, че много успешни българи, ще се върнат от чужбина, ако създадем условия за това. Трябва ни управление на друга скорост. И знам, че това може да започне от София още тези избори.

На каква кампания ще заложите – позитивна, агресивна или търсене на кусури?

Залагам на добър анализ и най-вече на конкретика в решенията. Реални мерки, които ще могат веднага да подобрят живота на хората. Всеки вижда проблемите, всеки може да критикува, но ние като екип предлагаме истинските решения, изпълними в следващите 4 години. Ние предлагаме полезни подобрения за живота на града и нашите съграждани и в това виждам кампанията ни като изключително позитивна.

Коя от двете кандидатури – на Мая Манолова или на Йорданка Фандъкова е по-застрашаваща за вас?

Не се страхувам от никого. Не съм системен играч и имам воля и характер да преборя статуквото. На всеки е ясно, че и г-жа Манолова, и г-жа Фандъкова са две лица на една и съща система на управление чрез зависимости. Моята кауза е да спра тази порочна система и да я заменя с истински прозрачно и съвременно управление. За да имаме желаните европейски резултати, трябва да прилагаме европейските правила.

Какъв управленски опит имате?

Работата ми като председател на КАБ през последните години ми даде много ценнен управленски опит на изборна длъжност. Успях да изградя и развия умения за постигането на широк консенсус в открити дебати, инициирах въвеждането на електронно гласуване и дигитални услуги, навлязох в спецификата на бюджетното оптимизиране, приоритизиране и изпълнение – все неща сходни на работата Столична община и Общинския съвет. Освен това професията на архитекта изисква именно това – мениджърски опит за координация на екипи, спазване на срокове, взимане на бързи и точни решения, бърза реакция в критични ситуации. Работил съм за големи проекти, които изисква строга финансова дисциплина и точни разчети на време и средства и искам да приложа опита си в използването на системи за управление на процеси в работата на Столична община. Знам, че това ще е от полза и удобство на всички – граждани и служители.

Всъщност публикация в медия ли ви амбицира да се кандидатирате за кмет, през юли нямахте такива намерения?

Амбицира ме желанието ми за промяна към по-добро и по-бързо развитие на София. Знам, че много хора жадуват то да стане реалност и предлагам моите знания, опит и характер за постигането му. София трябва да премине на нова скорост, никой няма време да чака с десетилетия за елементарни неща като тротоари и улици.

Какво може да ви разочарова в тези избори?

Опитите за подмяна на истината. Фалшивите новини са като фалшивия живот, който се опитват да ни наложат да живеем. Знам, че за моите опоненти е изключително важно да запазят статуквото и са готови на всичко за отклоняването на вниманието от единствената важна тема – а тя е именно неговата смяна с прозрачен и съвременен модел на управление.

Казвате, че не се плашите от трудни битки, а имали ли сте лесни?

Не търся лесното, а доброто и правилното. Преодоляването на препятствия изгражда характера на всеки от нас. Важното е да помним, че никой не ни е длъжен за нищо и е наша задача да убедим хората да ни подкрепят за постигане на добра цел. Нека всички, които искаме да върнем достойнството на София, да дадем гласа си за истинската промяна на 27-и октомври.

Интервюто е препечатано от тук:

https://stolica.bg/izbori/arh-borislav-ignatov-pred-stolitsa-bg-prezastroyavaneto-v-sofiya-vodi-do-losha-sreda-haotichen-trafik-i-stres

Новини и коментари

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 4

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 3

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет – част 2

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Симеон Ставрев и неговите ангажименти в следващия Столичен общински съвет - част 1

Позиция на "Демократична България" за спиране на войната по пътищата

Позиция на "Демократична България" за спиране на войната по пътищата

Време е да осъзнаем къде сме ние, не да стоим затънали в миналото. За да вървим “…Напред! Науката е слънце.."

Време е да осъзнаем къде сме ние, не да стоим затънали в миналото. За да вървим “…Напред! Науката е слънце.."

Всички новини

От медиите

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Симеон Ставрев коментира част от проблемите на София пред радио „Фокус“

Грети Стефанова в Денят on Air: "Бюджетът е огледало, София расте, но не става по-хубава"

Грети Стефанова в Денят on Air: "Бюджетът е огледало, София расте, но не става по-хубава"

Марта Георгиева пред BGNES: "Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит унизителния за българите Паметник на съветската армия"

Марта Георгиева пред BGNES: "Години търпяхме в сърцето на София да бъде забит унизителния за българите Паметник на съветската армия"

Всички видеа
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK