Средна стойност на публичната услуга залесяване на  едно дърво от уличното озеленяване, една пейка от спирките на МГТ, един спирконавес от МГТ и политиката на Столична община да поощри даренията от своите граждани

19 ноември 2019, вторник Viber

Попитахме каква е политиката на СО за поощряване на даренията за подобряване на градската среда

ПИТАНЕ

OT: Тома Белев, общински съветник в Столичния общински съвет

ДО: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

ЧРЕЗ: Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет

 

ОТНОСНО: Средна стойност на публичната услуга залесяване на  едно дърво от уличното озеленяване, една пейка от спирките на МГТ, един спирконавес от МГТ и политиката на Столична община да поощри даренията от своите граждани

 

Уважаема госпожо Фандъкова,

На основание чл.33 ал.1 т.4 от ЗМСМА и чл. 129,  ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, желая да  отговорите писмено на следното ПИТАНЕ, което да бъде включено в Дневния ред на СОС. 

С голямо задоволство забелязах засаждане на 30 едроразмерни дървета в парка на църквата „Св. Николай Софийски“ подарени по случай 30 годишнина на Интернешънъл Асет Банк АД. По същия начин наблюдавам изключително активното използване на пейките поставени по бул. „Патриарх Евтимий“ между ул. „Христо Белчев“ и бул. „Витоша“, чрез които са създадени пространства където хората си почиват, общуват или ползват услугите на съседните търговски обекти. В много държави по света могат да се видят пейки, беседки или дървета подарени от гражданите на своите градове. Познавайки историята на столичния град, знам че и той винаги е разчитал на високата дарителската култура на своите граждани и техните търговски и неправителствени организации, за да бъде по-красив, уреден и удобен за обитаване.

От докладите решенията на Общинския съвет през 2018 година разбирам, че към момента системата от спирките от МГТ в Столична община е изградена на 2/3 – за общо 2606 спирки са изградени 1094 спирконавеси и са нужни още 494 нови навеси. На всички спирки са нужни пейки, където гражданите да могат да седнат, докато чакат съответното превозно средство. Разбирам, че към настоящият момент няма налични средства, за да се изградят бързо всички необходими елементи от градската инфраструктура и считам, че е подходящо да потърсим помощта на жителите на града за това.

В тази връзка моля да отговорите на следните въпроси:

  1. Каква е средната цена на засаждане или поставяне към момента на едно едроразмерно дърво от уличното озеленяване, на една пейка (като наблюдаваните от мен на бул. „Патриарх  Евтимий“), на един спирконавес като планираните от Центъра за градска мобилност и на една чешма?
  2. Каква е политиката на Столична община за поощряване на дарителите за подобряване на градската инфраструктура, за да могат гражданите пряко да помогнат действията на общината за един по-красив и удобен за обитаване град? 
  3. Какво трябва да направи един гражданин и към кого да се обърне ако пожелае да подари на града пейка, навес за спирките на МГТ, дърво от уличното озеленяване или чешма?

С уважение,  

Тома Белев 

Общински съветник от групата на Демократична България

Накратко:

Познавайки историята на София, знаем че тя винаги е разчитала на високата дарителската култура на своите граждани и техните търговски и неправителствени организации. Попитахме каква е политиката на Столична община за поощряване на дарителството, какви стъпки е необходимо да предприеме един гражданин и към кого да се обърне, ако пожелае да подари на града пейка, навес за спирка, дърво от уличното озеленяване или чешма и какви са съответно цените за тяхното поставяне.

Защо е важно:

Към настоящият момент Столична община няма налични средства, за да се изградят бързо всички необходими елементи от градската инфраструктура. Затова ние считаме, че е подходящо да потърсим помощта на жителите на града за това и те да бъдат поощрени чрез конкретни мерки.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА19-ГР94-5568/19.11.2019

Отговор:

Свалете

Вносители:

Тома Георгиев Белев
Тома Георгиев Белев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK