Допълнение към Доклад с рег. № СОА21-ВК66-10032–(20)/20.01.2023 г. за приемане на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община

24 януари 2023, вторник Viber

Предложих Столичен общински съвет да приеме решение при плащане с банкова карта на едно или повече пътувания в градския транспорт до 60 минути да се плаща 2.20 лв. вместо сегашните 3.20 лв.

До:

г-н Георги Георгиев

Председател на Столичен общински съвет

г-жа Грети Стефанова

Общински съветник в Столичен общински съвет

Десислава Милева

главен юрисконсулт в дирекция „Секретариат на СОС“

[email protected]

 

СТАНОВИЩЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет от „Демократична България“

Относно: Допълнение към Доклад с рег. № СОА21-ВК66-10032–(20)/20.01.2023 г. за приемане на Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община

Уважаеми г-н Председател на Столичен общински съвет,

Уважаема г-жо Стефанова,

По данни на ЦГМ, които дружеството предоставя в транспортна комисия на СОС и Одитния комитет на тикет система, става ясно, че заплащането на пътуване в градския транспорт с банкова карта е много популярно сред пътуващите.

Последните данни, които получихме за продадени превозни документи за период 1 януари 2023 – 19 януари 2023, са следните:

  • Билет „30+“ – 205 хил. броя – включва носител и банкова карта
  • Билет „60+“ – 84 хил. броя – включва само носител, без банкова карта
  • Дневна карта за 4 лв. – 52 хил. Броя
  • 72-часова карта за 15 лв. – 965 броя
  • 24-часова карта за 6 лв. – 760 броя

Не съм склонен да се съглася с твърденията, че купуването на 30-минутния билет е по-популярно от това на 60-минутния, защото повечето пътувания са до 30 минути. По-скоро го правят, защото е по-евтин и за съжаление не се възползват от допълнителните прекачвания, които може да им даде 60-минутния билет. Отделно, за да си купиш билет „60+“, ти трябва носител, закупен от ЦГМ – Sofia City Card, или по-евтината ултралайт карта.

При плащанията с банкови карти директно на валидаторите в превозните средства 60-минутния билет на практика не съществува. Сега системата е настрена така, че ако пътуваш до 30 минути с банкова карта – плащаш билет „30+“ за 1.60 лв. Ако обаче пътваш между 30 и 60 минути 2 пъти – биваш таксуван с два билета по 1.60 лв или общо 3.20 лв. Ако пътуваш трети път или повече – сумата, която трябва да платиш се ограничава до дневна карта за 4 лв.

Според мен трябва да стимулираме гражданите да използват колкото се може повече градски транспорт. След разговор с шефа на ЦГМ получих потвърждение, че дружеството и тикет системата имат техническа готовност да пуснат режим „най-изгодна тарифа“ за пътуващите с банкова карта. Това означава, че системата сама може да изличислява най-изгодната тарифа за пътниците. За целта обаче трябва решение на СОС и промяна в НАРЕДБА за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Конкретното ми предложение е, при пътуване с банкова карта да се случва следното:

  • при пътуване с или без прекачване до 30 мин. – таксуването да бъде с билет 30+ за 1.60 лв.
  • при пътуване с прекачване до 60 мин – таксуването да бъде с билет 60+ за 2.20 лв.
  • при 2 пътувания над 60 мин. – таксуването да бъде с два билета 30+ по 1.60 лв. за общо 3.20 лв.
  • при 3 или повече пътувания над 60 мин. – таксуването да бъде с дневна карта за общо 4 лв.

От групата на БСП предлагат да се създаде възможност на валидаторите в превозните средства пътниците да могат да избират дали да си купят билет за 30 или 60 минути. За мен това не е удачно. Режимът „най-изгодна тарифа“ ще бъде много по-удобен за пътниците, защото те няма да се налага правят избор между билет 30+ или 60+, а системата ще го прави вместо тях и то в тяхна изгода.

Затова, към проекта ви за решение, предлагам да добавите нова допълнителна точка със следната промяна в наредбата:

В глава Глава III. ИЗДАВАНЕ И ЗАРЕЖДАНЕ НА ПРЕВОЗНИ ДОКУМЕНТИ.

Чл. 20. (2) Център за градска мобилност” ЕАД осигурява:

9. Най-изгодната тарифа за таксуване на пътниците, която да се изчислява автоматично от системата за електронно таксуване.

София

4 януари 2023

С уважение,

СИМЕОН СТАВРЕВ

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

При плащанията с банкови карти директно на валидаторите в превозните средства 60-минутния билет на практика не съществува. Сега системата е настрена така, че ако пътуваш до 30 минути с банкова карта - плащаш билет „30+“ за 1.60 лв. Ако обаче пътваш между 30 и 60 минути 2 пъти - биваш таксуван с два билета по 1.60 лв или общо 3.20 лв. Ако пътуваш трети път или повече - сумата, която трябва да платиш се ограничава до дневна карта за 4 лв.

Защо е важно:

Според мен трябва да стимулираме гражданите да използват колкото се може повече градски транспорт. След разговор с шефа на ЦГМ получих потвърждение, че дружеството и тикет системата имат техническа готовност да пуснат режим „най-изгодна тарифа“ за пътуващите с банкова карта. Това означава, че системата сама може да изличислява най-изгодната тарифа за пътниците. За целта обаче трябва решение на СОС и промяна в НАРЕДБА за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Вид:

Становище

Входящ номер:

СОА21-ВК66-10032-[23]

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK