Попитахме Столична община не е ли това политическа реклама, кой взе решението тази снимка да бъде включена в изложбата и кой впоследствие реши да я премахне

01 юни 2020, понеделник Viber

Попитахме Столична община не е ли това политическа реклама, кой взе решението тази снимка да бъде включена в изложбата и кой впоследствие реши да я премахне

ДО

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ЧРЕЗ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е

от

Методи Лалов

общински съветник от „Демократична България“

в Столичния общински съвет       

                                        

Относно: фотоизложба „Спортът в София през годините“ в рамките на „София – Европейска столица на спорта“

 

Правно основание: чл. 33, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет (ПОДСОС)

 

                            

Уважаема госпожо Фандъкова,

На 30.05.2020 г. софиянци и гостите на столицата установиха, че в парка на НДК е разположено табло със знака на Столична община (СО) като част от фотоизложбата „Спортът в София през годините“1 в рамките на „София – Европейска столица на спорта“, на което е поставена снимка на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, на която същият, облечен в син спортен екип с марката на Нова телевизия, тича след футболна топка. Снимката породи различни реакции в социалните мрежи и интернет медии (главно негативни и дори подигравателни) и вероятно в резултат на това на 31.05.2020 г. същата е била премахната от фотоизложбата.

 

В тази връзка следва да отговорите устно на първото следващо заседание на СОС на следните въпроси:

  1. Фактът, че г-н Борисов е председател на ПП ГЕРБ, а Вие сте негов зам.-председател не превръща ли въпросното табло в политическа реклама, осъществена със средства и ресурси на СО?
  2. По какви критерии (спортни достижения или др. и в частност такива в българския футбол с оглед конкретната снимка) е предпочетен г-н Бойко Борисов пред стотиците заслужили професионални спортисти, донесли през годините слава на българския спорт, включително на параолимпийци, както и пред други непрофесионални спортисти?
  3. Не е ли редно в подобна изложба да присъстват фигури с несъмнен принос за софийския спорт вместо фигурата на някогашния кмет и след това дългогодишен премиер, който би трябвало да носи пряка отговорност за раздадените, занемарени, рушащи се и унищожени спортни обекти и съоръжения и за незадоволителното състояние на масовия и колективен спорт в София? Дори сега в София има училища, които не разполагат с физкултурни салони, а спортните площадки в града са недостатъчен брой и голяма част са негодни за спорт.
  4. Какво послание отправяте към софиянци и гостите на столицата чрез поставянето на снимка на премиера г-н Бойко Борисов, на която същият е с екип, брандиран с логото на частна телевизия, собственост на скандалноизвестните в публичното пространство Георги и Кирил Домусчиеви?
  5. Как се съотнася нееднократното публично демонстрирано от г-н Бойко Борисов грубо, обидно и пренебрежително отношение към журналисти, спортисти и граждани с правилата на спортната етика и в частност с изискването за честна игра?
  6. Кой конкретно е взел решението на посоченото табло да бъде поставена снимка на г-н Бойко Борисов? Ще потърсите ли политическа, дисциплинарна и/или гражданска отговорност на съответните лица и в частност на г-н Тодор Чобанов, който е зам.-кмет на СО по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ и на г-н Анатоли Илиев от ГЕРБ, и двамата членове на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“?
  7. По чие нареждане въпросната снимка беше премахната от фотоизложбата и какви са мотивите за това?
  8. Ако решението за излагането на снимката на г-н Борисов е лично Ваше или е направено с Ваше знание и съгласие, ще се извините ли публично на българските граждани за недопустимото идентифициране на спорта в София с конкретен политически лидер и конкретна политическа партия и последвалото от това уронване на престижа на СО? Оставка като кмет на СО е ясно, че няма да подадете, както не го направихте при десетките други управленски провали и скандали.

 

Честната игра е основно правило не само в спорта, но и в политиката, г-жо Фандъкова. Когато играта е нечестна страдат не само излъганите играчи, но и гражданите, които са решили да участват в спортния или политическия „мач“. Затова Ви призовавам да играете честно и поне този път да отговорите на питането ми в срок, ясно, конкретно и пунктуално. Така, след многократно нарушаване на закона от Ваша страна, имате възможност най-сетне да се съобразите с чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА.

 

С уважение,

 Методи Лалов, общински съветник

Накратко:

На 30.05.2020 г. софиянци и гостите на столицата установиха, че като част от фотоизложбата „Спортът в София през годините“1 в рамките на „София – Европейска столица на спорта“ има поставена снимка на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов, на която същият, облечен в син спортен екип с марката на Нова телевизия, тича след футболна топка. Снимката породи различни реакции в социалните мрежи и интернет медии и вероятно в резултат на това на 31.05.2020 г. същата е била премахната от фотоизложбата. Попитахме Столична община не е ли това политическа реклама, кой взе решението тази снимка да бъде включена в изложбата и кой впоследствие реши да я премахне.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА20-ВК66-4185/01.06.2020

Вносители:

Методи Орлинов Лалов
Методи Орлинов Лалов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK