Именуване на улица в район “Лозенец” с името “Борис Карадимчев”

24 юни 2023, събота Viber

Именуване на улица в район "Лозенец" с името "Борис Карадимчев"

ОТ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

Д О К Л А Д
от

 Константин Павлов – кмет на район “Лозенец”

Веселин Калановски – общински съветник от Демократична България    

 

ОТНОСНО:  Именуване на улица в район „Лозенец“ с името „Борис Карадимчев“

 

 

Уважаеми господин Георгиев

На основание чл. 6, ал. 1, т. 2 от “Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община” (НИПООППХЕТСО), приета с Решение № 155 по Протокол № 102 от 08.03.2007 г. на Столичния общински съвет, представяме на Вашето внимание настоящия доклад с предложение и мотиви за именуване на улица в р-н „Лозенец“ с името „Борис Карадимчев“.

Борис Карадимчев (1933 – 2014) е един от най-уважаваните и признати съвременни български композитори с принос за световното и националното развитие и за развитието на гр. София. Той е създал музика за 40 игрални и 120 анимационни филма. Работил е в Българска концертна дирекция, Български циркове и като главен редактор в БНТ. Преподавал е във факултета за поп и джаз музика в Националната музикална академия. През 1999 г. става професор по музика в НАТФИЗ, където преподава филмова музика. Освен там, води лекции за филмова музика и в Нов български университет и в Югозападния университет в Благоевград.

Пише произведения в различни музикални жанрове. Най-голяма популярност имат неговата филмова, детска и забавна музика. Той е автор на над 300 популярни песни, музика за театрални постановки, симфонични и камерни произведения, музика към 120 анимационни филма, много от които имат успех из целия свят и към повече от 40 игрални филма, като: „Сватбите на Йоан Асен“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“, „Оркестър без име“. Създал е над 200 забавни песни. Написал е симфонични и камерни произведения и др.

Първите опити в популярната музика на Борис Карадимчев са през 50-те години, когато работи с “Джаза на младите”. През 60-те години започва да пише песни, първата е “Аз оставам при морето” (изп. Емил Димитров). Той е един от първите композитори, които подават ръка на бийт-групите от края на 60-те : “Щурците”, “Сребърните гривни”. Песента му “Бяла тишина” печели първа награда на фестивала “Златният Орфей” (1967 г.) и се превръща в евъргрийн. В края на 70-те и през 80-те години особено плодотворно е сътрудничеството му с групата “Тангра”. Сред най-популярните песни от 90-те са: “Отново е Коледа”, “Рождество”, “Алилуя” (Коледна пиеса), „Робинзон Крузо“, „Хора и улици“, „Нашият град“, „Циркът“ и други.. Автор е и на песните „Времето е наше“ и „45 години стигат“, станали символ символ на демократичните промени в България.  Носител е на редица награди: Сочи (1967 г.), фестивала “Златният Орфей” (1967, 77, 79 г.) Награда за цялостно творчество през 1997) и др.

От 1978 г. Борис Карадимчев е художествен ръководител на Детска вокална група “Пим-пам”, за която пише десетки детски песни, добили широка популярност. Формацията се появява по време на конкурса „Златният Орфей“, на който е отличена песен на Б. Крадимчев, изпълнена от М. Белчев и група деца. За награждаването, детският състав спонтанно е кръстен със звънкото и оригинално име, което носи и до сега. Повече от 30 години „ПИМ-ПАМ“ популяризира естествената, неповторима детска интерпретация на песни в различни стилове и жанрове.

Голям брой детски песни от Б. Карадимчев се изучават в учебниците по музика.

След извършена справка в системата СОФКАР на ГИС – София се установява, че улицата от ул.“Димитър Бояджиев“ до ул. „Филип Кутев“, от О.Т.112 – О.Т.111 – О.Т.109 – О.Т.108 – О.Т. 119б – О.Т.119а – О.Т.125а – О.Т.125 – О.Т. 15б, разположена между кв. 3, кв. 5, кв. 9 и кв. 10 на м. „НПЗ Хладилника Витоша“, е безименна и на територията на Столична община не съществува улица и/или прощад с наименование „Борис Карадимчев“.

Предложението за именуване на улицата е съгласувано със съпругата и децата на композитора Борис Карадимчев и изразява признателността на столичани към неговото дело и значимост.

Предвид изложеното и на основание чл. 2, ал. 1, т. 1, пр. 1, вр. с ал. 3, чл. 4, ал. 2, предлагаме на Столичния общински съвет да вземе решение за именуване на посочения по-горе общински обект с името улица „Борис Карадимчев“.

 

Приложения:

  1. Проект за решение
  2. Становище от “ГИС-София” ЕАД с изх № 94-00-1689/22.05.2023г.
  3. Извадка от цифровия модел на ИС СОФКАР.

 

С уважение,

Константинов Павлов – кмет на район “Лозенец”

Веселин Калановски – общински съветник от “Демократична България”

 

Вид:

Доклад

Вносители:

Веселин Йорданов Калановски

Общински съветник в СОС

Веселин Йорданов Калановски
Константин Петров Павлов

Кмет на район Лозенец

Константин Петров Павлов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK