Попитахме избран ли е строител за инсинератора за изгаряне на боклук в София и какви ще са ефектите за здравето на жителите на града от него

09.08.2021
Питане

Накратко

В медиите се появи информация, че София е избрала за изпълнител на инсинератора за изгаряне на боклук консорциум от българска фирма заедно с още три китайски и една турска компании. Офертната цена e 291.4 млн. лв без ДДС, което е само с 8 хил. лв. по-малко от прогнозната сума. В бюджета за тази година са предвидени 60 млн. лв. за въпросния завод.

Защо е важно:

В същото време той, предполагам, ще влезе в капитала на Топлофикация София ЕАД - дружество със стотици милиони дългове, нееднократно обвинявано за лоша услуга и с бивш изпълнителен директор в затвора. САЩ отпуснаха безвъзмездно средства за цялостен анализ и препоръки към Топлофикация София и не разбирам защо се бърза с избора на изпълнител на инсинератора, а не се изчака този анализ, който беше широко подкрепен в СОС. Припомням и че, коалицията между ГЕРБ, СДС, ВМРО и Атака не разреши да се проведе местен референдум дали в София да се строи завод за изгаряне на боклук или не, който „Демократична България“ поиска. За въпросния инсинератор дори няма цялостен ОВОС - оценка за въздействие върху околната среда - необяснимо е за мен как този проект се придвижва напред от вас, от общинските съветници на ГЕРБ и вашите коалиционни партньори, без да се знае дали той няма да замърсява още повече въздуха в столицата. Много се надявам целта да не е раздаване на пари по модела Автомагистрали ЕАД - предварително, без да е построено нищо и без съществени гаранции за данъкоплатците.

Пълната версия:

Вижте пълната версия тук

Отговор на питането:

Няма публикации.