Изслушване на ръководството на Топлофикация София ЕАД

22 декември 2020, вторник Viber

Поискахме изслушване на ръководството на Топлофикация София ЕАД

Сметките за парно за ноември 2020 г. се оказаха необичайно високи. Като общински съветник от групата на Демократична България държа да знам причините за това.

Затова поисках на следващото заседание на Инженерна комисия към СОС изпълнителният директор на Топлофикация да отговори на следните въпроси:

✅ Колко са фактурираните от Топлофикация София ЕАД дни за ноември 2020 г.  и за ноември 2019 г.? По-висока или по-ниска е средната температура, използвана за формирането им от тази през същия месец на предишната година? Каква е формулата за изчисление и има ли нови компоненти в нея спрямо миналата година? Сметките по-високи ли са от тези за ноември 2019?

✅ Докъде стигна Топлофикация София ЕАД с процеса по опростяване на фактурите, така че да бъдат по-разбираеми за гражданите?

✅ В директива на Европейския съюз се предвижда от 25 октомври 2020 г. монтаж на дистанционни уреди за отчитане на консумираната енергия. Кога е крайният срок за българските потребители да си заменят старите уреди с дистанционни? 

✅ Какъв е броят на клиентите на дружеството през всяка от последните 12 години? Ако този брой намалява – каква причина посочват клиентите за отказа си от услугата, за която Топлофикация София ЕАД реално се явява монополист?

✅ Колко са задълженията на дружеството към края на 2020 г.? Колко са несъбраните вземания? Колко очаквате да бъдат двете съответно към края на 2021 г.?

✅ Работи ли дружеството по проекта за Инсинератора и ако да – какво предстои да предприеме през 2021 г. и какъв финансов ресурс е ангажиран за тази цел?

✅ Какво е произведеното количество ток през 2020 г. и колко може да бъде максималното произведено количество ток, ако бъдат изградени нови мощности, за които според публикации в медиите трябват инвестиции до 500 млн. лв.? Доколкото разбирам, Топлофикация София може да увеличи приходите си със стотици милиони годишно след инвестиция в нови мощности, като повиши капацитета за производство на ток от сегашните около 20% до над 60-70%. Като потенциални източници на финансиране се споменават Българската банка за развитие или стратегически инвеститор.

✅ Планира ли се и ако да, кога, подобна инвестиция? Защо не е направена досега? Можем ли да говорим за пропуснати ползи от това, че продажбата на повече ток е можела много по-рано да започне да носи допълнителни приходи на дружеството? 

Очаквам изпълнителният директор и ръководството на Топлофикация София ЕАД да дадат отговори на тези въпроси в началото 2021 пред общинските съветници, поради изключителната важност на поставените въпроси както за обществото, така и за самото дружество.

Накратко:

Сметките за парно за ноември 2020 г. се оказаха необичайно високи. Групата на Демократична България в Столичен общински съвет държи да знае причините за това.

Защо е важно:

Затова поискахме на следващото заседание на Инженерна комисия към СОС изпълнителният директор на Топлофикация да отговори на следните въпроси.

Вид:

Питане

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK