Попитахме как е била допусната паметна плоча на Петимата от РМС

05 януари 2021, вторник Viber

Попитахме как е била допусната паметна плоча на Петимата от РМС

ДО
Г-Н ДЕЛЯН ГЕОРГИЕВ
КМЕТ НА РАЙОН „ИЗГРЕВ“

 

П И Т А Н Е
от
Михаил Детелинов Паргов
Общински съветник от Демократична България

       

                  

                       

Относно: Паметна плоча на петимата от РМС

 

Уважаеми господин Георгиев

От Ваш публичен статус във Фейсбук разбирам, че сте дал „положително становище за възстановяване на паметната плоча на петимата антифашисти от РМС до Народно читалище “Добри Чинтулов – 1935” в ж.к. “Дианабад”, която бе разрушена след демократичните промени. Паметникът е възстановен по желание, със средства и труд на местни доброволци“.

 

Съгласно Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столична община процедурата по поставяне, преместване и премахване на паметници и други възпоменателни знаци е ясно йерархично определена и предвижда определени съгласувателни действия, за да осигури съответствие с Устройствената концепция за опазване и развитие на културно историческото наследство на общия устройствен план.

 
В тази връзка настоявам за отговори на следните въпроси:

 

  1. Кога и с какъв входящ номер е представен доклад за решение на Столичния общински съвет (СОС)/писмено предложение до СОС за предприемане на тези действия?

 

  1. Взел ли е СОС такова решение и кога?

 

  1. Ще предприемете ли необходимите действия за премахване на паметната плоча до провеждане на законосъобразна процедура?


Искам да Ви припомня, че преди 20 години със Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, България е дала оценка на хората и събитията от този човеконенавистен период. Всякакви негови паметници и символи биха могли да намерят своето място само и единствено в Музея на социалистическото изкуство, за да не бъде забравена и повторена историята.

Благодаря предварително за отговорите на тези въпроси, които очаквам да получа в най-кратък срок на [email protected].

 

С уважение, 

Михаил Паргов

Общински съветник от Демократична България

 

Накратко:

Още преди 20 години със Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, България е дала оценка на хората и събитията от този човеконенавистен период. Всякакви негови паметници и символи биха могли да намерят своето място само и единствено в Музея на социалистическото изкуство, за да не бъде забравена и повторена историята. Затова поискахме да разберем как районният кмет и управата на Столична община са допуснали поставянето на паметник на Петимата от РМС.

Вид:

Питане

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK