Попитахме готова ли е Столична община с адекватни мерки срещу разпространението на коронавируса

28 февруари 2020, петък Viber

Попитахме готова ли е Столична община с адекватни мерки срещу разпространението на коронавируса

ДО

АНТОН КОЙЧЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННАТА КОМИСИЯ ПО 

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

 

КОПИЕ ДО

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

Уважаеми г-н Койчев, 

Предвид факта, че София е европейска столица, свързана чрез всекидневни полети с държави с вече потвърдени случаи на коронавирус (COVID-19), смятам за наложително Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет (СОС) да изслуша на следващото си редовно заседание (04.03.2020) кмета Йорданка Фандъкова и ресорния зам.-кмет Дончо Барбалов. 

Предвид съществената роля, отредена на Общината и кмета в Закона за здравето, очаквам столичният кмет да представи пред Комисията данни за готовността на Столична община да осъществи адекватни мерки за превенция на разпространението на вируса и на наша територия. 

Смятам, че Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към СОС следва да получи конкретни и изчерпателни отговори на следните въпроси: 

  1. Има ли СО разработен план за действие в усложнената епидемиологична обстановка – втора вълна на грипна епидемия, съчетана с висок риск от поява на коронавирус в страната и, разбира се, в София като най-голям град с летище – обстоятелства, създаващи условия за контакт със заразоносители и бързо предаване на инфекцията?
  2. Каква е готовността на общинските болници, а също и колко и кои от тях могат да осигурят изолация и адекватно лечение на пациенти с доказана инфекция от коронавирус? Колко легла могат да се осигурят? 
  3. Има ли технологична и кадрова обезпеченост при случай на епидемична обстановка в Столицата? Могат ли да се осигурят необходимите лекарства за пациентите? 
  4. Има ли осигурени достатъчно индивидуални предпазни средства за работещите в общинските лечебни заведения – болници и ДКЦ?
  5. Каква е информационната политика на Столична община към гражданите на София, предвид международната епидемиологична обстановка? Има ли ефективна координация между Столична община и СРЗИ и създадения национален щаб?
  6. Какви мерки са планирани и/или предприети от СО и “Център за градска мобилност”, за да намалят риска от разпространение на коронавируса чрез градския транспорт при досег на гражданите със седалки, дръжки, бутони и др.? Планирани ли са дезинфекциращи мероприятия съобразно наличните международни препоръки в тази насока? 
  7. Какви мерки са планирани и/или  предприети от СО и общинските дружества, за да за предпазят своите служители, които работят в контакт с множество хора – шофьори, контрольори и служители в центровете за продажба на билети и карти на МГТ, инспектори в Столичния инспекторат, служители в столичните общински медицински заведения и културни институти, служители в приемни и деловодства, общинска полиция и т.н.?
  8. Какви мерки са планирани и/или  предприети от СО в усложнената международна епидемиологична обстановка по отношение на рискови групи в Столична община без лесен достъп до медицинска помощ – бездомни, здравно неосигурени и т.н.?

С уважение,

Яна Тодоранова

Общински съветник

Накратко:

Поискахме столичният кмет Йорданка Фандъкова да представи на следващото заседаниe на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет данни за готовността на Столична община да осъществи адекватна превенция срещу разпространението на коронавирyса. Конкретните въпроси, на които ще очакваме отговор, можете да прочетете в пълната версия на документа.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА20-ГР94-1072/28.02.2020

Вносители:

Яна Веселинова Тодоранова

Общински съветник в СОС

Яна Веселинова Тодоранова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK