Мигащ зелен сигнал и секундарници на светофарите в София

20 ноември 2021, събота Viber

Защо не работи мигащия зелен сигнал и секундарниците на светофарите в София

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Герджиков,

На основание чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичен общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на СОС на следното питане, което да бъде включено в Дневния ред на Съвета:

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Мигащ зелен сигнал и секундарници на светофарите в София

Уважаема г-жо Фандъкова,

От няколко години в София светофарите са с функция мигащ зелен сигнал. Ролята му е да предупреди шофьорите, че след няколко секунди ще светне жълто и след това червено. Мигащият зелен сигнал бързо се наложи като стандарт за шофьорите за край на фазата на светофарите. Колкото повече информация имат водачите за обстановката на пътя – толкова по-малък е шансът за инцидент.

Оказва се обаче, че този сигнал на светофара, въведен в България експериментално, е незаконен, защото го няма в Закона за движение по пътищата и в наредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали.

Разбирам от медиите, че в момента зеленият сигнал е спрян на светофарите в София заради жалба на български гражданин до европейска институция.

Също така през 2013 в Закона за движение по пътищата е добавена специална алинея за индикаторите на времетраене на сигнала (така наречените секундарници), но само където има интензивно движение т.е. по закон  Столична община е длъжна да поставя такива броячи на натоварените кръстовища.

Чл. 12.

(6) (Нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 08.08.2013 г.) На кръстовища с интензивно движение се поставят устройства за отчитане на времетраенето на светлинния сигнал.

Напомням, че за инсталирането и поддържането на системата за управление на трафика чрез „умните“ светофари дотук са изгарчени над 20 млн. лв. без ДДС.

По тези причини моля да ми отговорите на следните въпроси:

  1. Защо зеленият мигащ сигнал е пуснат по светофарите, без да е съобразен с действащата нормативна уредба?
  2. Намален ли е броят на секундарниците на кръстовищата, на които бяха монтирани “умните” светофари?
  3. Колко са били общо секундарниците в София на кръстовищата, на които са монтирани умните светофари, преди и след въпросните ремонтни дейности?
  4. Има ли кръстовища със светофари, на които „умният“ режим не е постоянно включен и от които секундарниците са били демонтирани?
  5. Ако има такива кръстовища – колко са те и защо секундарниците са отстранени, след като светофарната уредба не винаги е в „умен“ режим и времето до изтичане на фазата може да бъде измерено правилно?

София                                                                                                                        

20 ноември 2021

С уважение,

……………………………..

(СИМЕОН СТАВРЕВ)

Документът е подписан с електронен подпис.

Накратко:

От няколко години в София светофарите са с функция мигащ зелен сигнал. Ролята му е да предупреди шофьорите, че след няколко секунди ще светне жълто и след това червено. Мигащият зелен сигнал бързо се наложи като стандарт за шофьорите за край на фазата на светофарите. Колкото повече информация имат водачите за обстановката на пътя - толкова по-малък е шансът за инцидент. Оказва се обаче, че този сигнал на светофара, въведен в България експериментално, е незаконен, защото го няма в Закона за движение по пътищата и в наредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали.

Защо е важно:

Разбирам от медиите, че в момента зеленият сигнал е спрян на светофарите в София заради жалба на български гражданин до европейска институция. Също така през 2013 в Закона за движение по пътищата е добавена специална алинея за индикаторите на времетраене на сигнала (така наречените секундарници), но само където има интензивно движение т.е. по закон  Столична община е длъжна да поставя такива броячи на натоварените кръстовища.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА21-ВК66-11016

Отговор:

Свалете

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK