Необосновано изразходване на публични средства за обществената поръчка за преработване на проекта за площада пред „Свети Александър Невски“ и други пространства от зона 4

05 декември 2019, четвъртък Viber

Попитахме защо СО разхищава публични средства за двойно проектиране

ДО

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ЧРЕЗ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е

от

Тома Белев, Марта Георгиева, Иво Божков, арх. Борислав Игнатов

общински съветници от „Демократична България“

в Столичния общински съвет

 

Относно: Необосновано изразходване на публични средства за обществената поръчка за преработване на проекта за площада пред „Свети Александър Невски“ и други пространства от зона 4, което ще доведе и до ненужна намеса в градската среда. 

 

Уважаема г-жо Кмет,

На основание чл. 129,  ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, моля да ни отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичния общински съвет на следното питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

Съгласно публикувана обществена поръчка https://platform.negometrix.com/PublicBuyerProfile/PublishedTenderInformation.aspx?tenderId=136940&companyId=20914&fbclid=IwAR1PXOdabAHEkUVhXTNaErCTQPZP0kjBSBfaNWGkNInMiC7tYqSCfnTbhp0 Столична община ще даде 108 000 лв с ДДС на проектанта на зона IV за изменение на работен инвестиционен проект за изграждане, възобновяване и обновяване на прилежащите публични простраства от ЦГЧ, зона 4. Става въпрос за още незапочнатия ремонт на площада пред храм – паметник „Св. Александър Невски“, части от ул. “Оборище“ и ул. „Шипка“, пространството пред паметника „Левски“ и др. 

Този разход на обществени средства се налага заради неизпълнени задължения на служители на Столична община при приемане на първоначалния проект. Решението за изменение на проекта не е обосновано, тъй като се основава на „непредвидени обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени“. Последните не са посочени – и съответно не са доказани.

Същевременно, архитектурното дружество А.Д.А. ООД, на което дължим и проекта на „Графа“ и цялата централна градска част, е в процес на реорганизация и вече не извършва проектатска дейност. Реално новият договор ще се сключи с физически лица.

Молим за отговори на следните въпроси: 

  1. Как е определена стойността на новото проектиране?
  2. Как са определени физическите лица, на които се възлага новото проектиране?
  3. Кои са поименно отговорните лица, които са приели първончалния проект, за който в последствие се е оказало, че има нужда от изменение? 
  4. Кави ще бъдат последствията за виновните лица, на които дължим разхищението на обществени средства за ново проектиране (изменение на първоначалния проект)?
  5. Какви са истинските причини за изменението на проекта? 
  6. Кои са цитираните неопределено „непредвидени обстоятелства“, наложили изменение на работния инвестиционен проект?
  7. Колко обществени обсъждания предвиждате след изработването на проекта по новата обществена поръчка?
  8. В случай, че преобладаващото обществено мнение е против намеса в пространството на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ ще го извадите ли от проекта, както е направено за градината и алеята пред църквата „Света София“?

 

С уважение, 

Марта Георгиева

Тома Белев

Иво Божков

арх. Борислав Игнатов

 

Накратко:

Поради недоглеждане на служители, Столична община планира да даде 108 000 лв с ДДС за изменение на работен инвестиционен проект за още незапочнатия ремонт на площада пред храм - паметник „Св. Александър Невски“, части от ул. "Оборище“ и ул. „Шипка“, пространството пред паметника „Левски“ и др. Поискахме да разберем: кои са поименно отговорните лица, приели първончалния проект, за който в последствие се е оказало, че има нужда от изменение и какви ще бъдат последствията за тях; как е определена стойността на новото проектиране и на кого да бъде възложено; какви са „непредвидените обстоятелства“, наложили изменение на работния инвестиционен проект; какви обществени обсъждания предвижда СО за новия проект, както и дали при преобладаващо негативен обществен отзвук ще извадят площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ от проекта, както е направено за градината и алеята пред църквата „Света София“?

Защо е важно:

Разхищението на обществени средства за поправяне на управленски пропуски е недопустима практика, която искаме да разобличим и прекратим.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА19-ГР94-5772

Вносители:

Борислав Александров Игнатов

Общински съветник в СОС

Борислав Александров Игнатов
Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Иво Николаев Божков

Общински съветник в СОС

Иво Николаев Божков
Тома Георгиев Белев
Тома Георгиев Белев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK