Общинско дружество “Топлофикация София” ЕАД

25 ноември 2019, понеделник Viber

Зададохме неудобните въпроси за състоянието на "Топлофикация София"

ДО

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ЧРЕЗ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е

от

Владислав Панев

общински съветник от „Демократична България“

в Столичния общински съвет

 

Относно: Общинско дружество “Топлофикация София” ЕАД

 

Уважаема госпожо Фандъкова,

Въпреки близо половин милион абонати, “Топлофикация София” ЕАД продължава да отчита изключително високи нива на финансови загуби (близо 600 млн. лв.) и дългове (над 860 млн. лв.). Гражданите имат право на своевременна и детайлна информация относно това как Столична община поема отговорност за състоянието на дружеството и какви ще бъдат реалните действия, предприети за оздравяването на “Топлофикация София” ЕАД. По-конкретно, считам, че гражданите на Столична община и други заинтересовани страни очакват отговор на следните въпроси, свързани с управлението на дружеството:

  1. В края на 2018 г., Надзорният съвет на “Топлофикация София” ЕАД бе назначен без публичен подбор, в разрез с чл.31 от  Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване на правата на собственост на общината в търговските дружества. Кога ще бъде организирана, насрочена и стартирана процедурата за публичен подбор на членовете Надзорния съвет на “Топлофикация София” ЕАД, както изисква реда на НРУТДУПСОТД?
  2. Защо договорите на членовете на Надзорния съвет и Управителния съвет на “Топлофикация София” ЕАД не са публично достъпни и не са налични в Търговския регистър? Ще поемете ли ангажимент за предоставянето на договорите на вниманието на общинските съветници и гражданите на София?
  3. Започната ли е работа по план-график за погасяване на съществуващите задължения на “Топлофикация София” ЕАД, в рамките на предстоящата 2020 г.? Кога ще бъде изготвен и представен такъв?
  4. Как ще се реализира намерението на Столична община да се диверсифицират доставките на газ за нуждите на “Топлофикация София” ЕАД, ангажимент многократно заявен в предизборната кампания?
  5. По каква процедура е избран новият изпълнителен директор на “Топлофикация София” ЕАД? На базата на какви качества? Информирани ли сте за референции от предишните компании, за които е работил?

С уважение,

Владислав Панев

Общински съветник от групата на Демократична България

Накратко:

Попитахме за начина на управление на "Топлофикация София", каква е процедурата за избор на изпълнителен директор и надзорен съвет, започнало ли е погасяването на задълженията на дружеството и какъв е планът за диверсифицикация на доставките на газ за нуждите на "Топлофикация София" ЕАД.

Защо е важно:

Въпреки близо половин милион абонати, "Топлофикация София" ЕАД продължава да отчита изключително високи нива на финансови загуби (близо 600 млн. лв.) и дългове (над 860 млн. лв.). Гражданите имат право на своевременна и детайлна информация относно това как Столична община поема отговорност за състоянието на дружеството и какви ще бъдат реалните действия, предприети за оздравяването на "Топлофикация София" ЕАД.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА19-ГР94-5640

Отговор:

Свалете

Вносители:

Владислав Панчев Панев
Владислав	Панчев	Панев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK