Питане относно храм „Св. Вмчк. Панталеймон“, находящ се на бул. „Цар Борис III“ № 202

01 юни 2020, понеделник Viber

Поинтересувахме се от съдбата на столичен храм, застрашен от изграждането на пътен възел

ДО 

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

Г-Н ТОДОР ЧОБАНОВ

ЗАМ.-КМЕТ НА

СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

Г-Н ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ

ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ЧРЕЗ 

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

П И Т А Н Е 

от

Веселин Калановски, 

общински съветник от Демократична България        

 

                              

Относно:  храм „Св. Вмчк. Панталеймон“, находящ се на бул. „Цар Борис III“ № 202

Правно основание: На основание чл. 33, ал.1, т.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 28, ал.1, т.4 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет.

 

Уважаема госпожо Фандъкова, 

Уважаеми господин Чобанов,

Уважаеми господин Здравков,

 

В границите на Столична община, съществува храм „Св. Вмчк. Панталеймон“, съграден през 1923 г. от избягалите след революцията в Русия белогвардейци. Построен е като домашна църква към Инвалидния дом в Княжево. Средствата се осигуряват от: благотворителни акции на Съюза на инвалидите; ръководения от Митрополит Стефан Българо-Руски комитет; Българската, Руската и Американската организации на Червения кръст; ежегодно отчисления от всички страни-членки на Лигата на нациите (от 1923 до 1944 г.); финансова помощ от Женева, Лондон и Париж и много други. Храмът е обвързан с част от живота, богослужението и милосърдието на св. Серафим Софийски Чудотворец.  

За съжаление днес, поради предстоящото изграждане на пътен възел между бул. „Цар Борис III” и  Околовръстен път/бул.“Никола Петков“, този храм е застрашен от унищожение или от невъзможност за извършване на богослужения, безопасни за енориашите.  

 

Моля да ми бъде отговорено на следните въпроси:

  1. Г-жо Фандъкова, има ли информация в СО за Кмет на София (от обявяването на града за Столица на България, до днес), при чието управление да е разрушен или лишен от възможност за богослужение християнски храм, и то вследствие на градоустройствени и пътно-транспортни проекти, а не от атентати, война или природни катаклизми? 
  2. Какви действия е предприел ресорният зам.-кмет, г-н Чобанов, за опазване на този религиозен център за стотици миряни от района, представляващ и културно-историческо наследство за потомците на белогвардейските бежанци?
  3. Разгледана ли е жалбата на предстоятеля на храма (с вх.номер СОА 20 РИ 95-21/13.04.2020 г.), свещеник Димитър Тухчиев до г-жа Фандъкова. Получила ли е отговор жалбата и, ако не, защо?
  4. Взето ли е предвид от г-н Здравков, възражението, подадено до Направление „Архитектура и Градоустройство“ на СО от граждани, живущи в района, където в точка 6.1 е засегнат въпросът със съдбата на Храм „Св. Вмчк. Панталеймон“?
  5. Изпълнени ли са изискванията по чл. 76, ал. 1 от ЗУТ във връзка с чл. 5, ал. 1 и 2, и чл. 6 от Наредба № РД-02-20-2 от 28.06.2018 г. Проведени ли са културно-исторически (!), инженерно-геоложки, природо-климатични и икономически проучвания, във връзка с изграждането на пътния възел между бул. „Цар Борис III” и Софийски околовръстен път/бул.“Никола Петков“?

 

Посочената информация е необходима за дейността ми като общински съветник. Моля да получа отговорите на зададените от мен въпроси устно и писмено на заседание на СОС и по електронна поща: [email protected]

Надявам се да отговорите на питането ми в срок, съгласно чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА.

Прилагам:

  • История на Храм „Св. Вмчк. Панталеймон“
  • Жалба от свещеник Димитър Тухчиев
  • Възражение на граждани срещу Проект за ПУП – изменение на ПУР за обект „Софийски околовръстен път от бул. България до АМ Люлин“

 

С уважение,

Веселин Калановски

 

Накратко:

Поискахме да разберем какви действия е предприел ресорният зам.-кмет, г-н Чобанов, за опазване на един религиозен център за стотици миряни от района, представляващ и културно-историческо наследство за потомците на белогвардейските бежанци.

Защо е важно:

Поради предстоящото изграждане на пътен възел между бул. „Цар Борис III” и Околовръстен път/бул.“Никола Петков“, храмът „Св. Вмчк. Панталеймон“ е застрашен от унищожение или от невъзможност за извършване на богослужения, безопасни за енориашите.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА20-ВК66-4207/01.06.2020 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Веселин Йорданов Калановски

Общински съветник в СОС

Веселин Йорданов Калановски
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK