Поискахме актуализация на регистъра на паметниците в София

25 януари 2021, понеделник Viber

Поискахме актуализация на регистъра на паметниците в София

ДО

Г-Н ДОЦ. Д-Р ТОДОР ЧОБАНОВ

ЗАМЕСТНИК-КМЕТ
по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности”

 

ЧРЕЗ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

П И Т А Н Е

от

МИХАИЛ ПАРГОВ

общински съветник от Демократична България

                                           

Относно:  Неточности с паметни плочи в Регистър на паметниците в София (http://registersofia.bg/)

Правно основание: на основание чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от ПОДСОС.                                                 

 

Уважаеми господин Чобанов,

Съгласно чл. 34 от Наредба за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община, Столична община разработва публичен регистър на паметниците и другите възпоменателни знаци, както и на по-значимите художествени елементи на територията на столицата, като регистърът служи за регистрация, актуално състояние и информация.

Съгласно чл. 35 от същата Наредба Кметът на Столична община утвърждава правилника за поддържането на регистъра, в който са вписани статута, категориите и правилата за включване и обновяване на информацията, изготвени на базата на експертно решение.

Съгласно изискванията на Наредбата регистърът е публичен, а в случая е достъпен на адрес: http://registersofia.bg/.

  • Моля да ми бъде предоставено копие от утвърдения правилник за поддържане на регистъра и обновяване на информацията, съгласно чл. 35 от Наредбата.

При преглед на публично достъпната информация на вниманието ми попаднаха няколко неточности с паметни плочи в регистъра на паметниците в София, а именно:

Паметната плоча на Райчо Алексиев присъства в регистъра, но я няма отбелязана в картата;

Паметната плоча на Джеймс Баучер – изобщо не присъства;

Паметната плоча на Николай Лилиев – изобщо не присъства.

  • Моля да разпоредите актуализация на регистъра, с която горепосочените неточности да бъдат отстранени.

На вниманието ми попадна и паметната плоча – барелеф на Джон Ленън, чието местонахождение е неизвестно към момента. Както знаете преди повече от две години барелефът изчезна безследно от стената на Нотариата.

През януари 2019 г., Малина Едрева казва пред медиите, че е направена проверка и няма решение на общинския съвет за поставянето на такава плоча. Според Едрева барелефът е демонтират, а не счупен, но това не е направено от строителите, които ремонтират ул. “Граф Игнатиев” – “Джи Пи Груп”. Сградата не е била част от възложените работи.

Също в медиите г-жа Едрева заявява, че „вече е подготвен доклад за издаване на разрешение за поставяне на барелефа на същото място. За да бъде приет, се чакало становище на Националния институт за недвижимото културно наследство. Ако оригиналът не бъде открит, авторът му Петьо Маринов ще направи нов барелеф, тъй като пази отливката.“.

Тъй като темата представлява интерес за гражданите на София, както и за гостите на града, моля да отговорите на следните въпроси:

  • На какъв етап е процедурата по приемане на доклад за издаване на разрешение за поставяне на барелефа на Джон Ленън на същото място?
  • Открит ли е оригиналният барелеф?
  • В случай че оригиналният барелеф не е открит, то ангажиран ли е авторът Петьо Маринов да направи нов?

Благодаря предварително за отговорите на тези въпроси, които очаквам да получа в най-кратък срок на [email protected].

 

С уважение,

Михаил Паргов

Общински съветник от Демократична България

Накратко:

След като установихме неточности в регистъра на паметниците в София, поискахме неговата актуализация. Прави ни впечатление, че паметните плочи на Джеймс Баучер и Николай Лилиев не фигурират в регистъра, а тази на Райчо Алексиев не е отбелязана на картата. Берелефът на Джон Ленън, който изчезна безследно преди две години от стената на Нотариата, все още не е върнат на мястото си. В тази връзка попитахме на какъв етап е процедурата по поставянето му на същото място, открит ли е оригиналният берелеф и в случай че оригиналният барелеф не е открит, то ангажиран ли е авторът Петьо Маринов да направи нов.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА21-ВК66-727/25.01.2021

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK