Поискахме да разберем как СО управлява заменени имоти в Москва

11 юни 2021, петък Viber

Поискахме да разберем как СО управлява заменени имоти в Москва

ДО 
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

ЧРЕЗ 
Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧНИЯ 
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 

 

П И Т А Н Е
От Михаил Паргов
общински съветник от политическата група на
„Демократична България – Обединение“ в Столичния общински съвет        

                                         

Относно: Договор за замяна на недвижими имоти 

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА

На 2 март 2001 г. е подписан договор за замяна на недвижими имоти между Московската градска администрация (Кметство на Москва) и кмета на Столична община. Съгласно този договор (РД-562-24/02.03.2001) Столична община придобива два имота в центъра на град Москва, а именно:

  1. Нежилищно помещение с площ 165,2 кв.м., в партерен етаж на сграда находяща се в гр. Москва на ул. „Большая Дмитровка“, дом 8/1, строение 5.
  2. Нежилищна сграда с обща площ 1915 кв.м., находяща се в гр. Москва  на ул. „Ленинградский проспект“, дом 20, строение 1 и строение 2.

В замяна на гореописаните имоти, Столична община прехвърля собствеността върху два собствени имота, изброени по-долу, на Московската градска администрация (Кметство на Москва):

  1. Двуетажна сграда с мазе и таван, находяща се в гр. София, ул „Г.С. Раковски“ №92 с РЗП 1498 кв.м.
  2. Училищен комплекс от 7 обема и трафопост, находящ се в гр. София, ул.“Свети Наум“ № 36, с РЗП 12907,81 кв.м.

Две десетилетия от замяната, от перспективата на времето и в условията на недостиг на места в училища и детски градини, е важно да се отговори каква е съдбата на придобитите имоти в Москва и какъв е финансовият резултат за Столична община. Собствеността върху имотите все още ли е на Столична община или има последваща сделка с получените в резултат от замяната имоти?  Носят ли имотите (в случай, че все още са собственост на Столична община), приходи и за какво точно се ползват? В случай, че вече не са собственост на Столична община, при какви условия общината е продала/прехвърлила собствеността си? 

Имайки предвид, че Столична община е заменила имот, част от училищната инфраструктура, използват ли се тези приходи целево за подобряване и поддържане на съществуващи училища и детски градини? 

 

С уважение, 

Михаил Паргов
Общински съветник от “Демократична България”

Накратко:

На 2 март 2001 г. СО подписва договор с Московската градска администрация, според който Столична община придобива два имота в центъра на Москва. В замяна Столична община прехвърля собствеността върху два собствени имота - двуетажна сграда на ул. "Г. С. Раковски № 92" и Руският лицей на бул. "Свети Наум".

Защо е важно:

Две десетилетия от замяната, от перспективата на времето и в условията на недостиг на места в училища и детски градини, е важно да се отговори каква е съдбата на придобитите имоти в Москва и какъв е финансовият резултат за Столична община.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА21-ГР94-3196/11.06.2021 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK