Поискахме изслушване на кмета на район “Илинден” във връзка с предоставено за ползване общинско жилище

27 януари 2022, четвъртък Viber

Поискахме изслушване на кмета на район "Илинден" във връзка с предоставено за ползване общинско жилище

ДО 
Г-Н АНТОН КОЙЧЕВ 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И 
СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ 

Копие: 
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-Н ИВАН БОЖИЛОВ
КМЕТ НА РАЙОН “ИЛИНДЕН“

И С К А Н Е
от Михаил Паргов – общински съветник от „Демократична България” в СОС

 

Относно: изслушване на кмета на район „Илинден“, г-н Иван Божилов, във връзка с общинско жилище предоставено на г-жа Ива Славкова

Правно основание: чл. 33, ал. 1, т. 3 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и чл. 52, ал. 2 и чл. 53, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет (ПОДСОС)                                             

 

УВАЖАЕМИ Г-Н КОЙЧЕВ,

До мен достигна информация, свързана с поискано и предоставено общинско жилище на госпожа Ива Славкова. През 2017 г. госпожа Славкова е подала заявление за предоставяне на общинско жилище. През 2021 г. на госпожа Славкова е предоставено за живеене жилище. Госпожа Славкова приема предложеното жилище, тъй като се опасява, че при отказ няма да й бъде предложен друг имот. След консултация със строителен инженер става ясно, че състоянието на жилището е по-лошо, отколкото е изглеждало на пръв поглед и е негодно за обитаване. Същите са и заключенията на независимия експерт, нает от общината, и е отбелязано като „негодно за обитаване“. Липсват санитарен възел, топла вода, парно отопление. На 18 март 2021 г. районният кмет заявява, че за срок от 3 до 6 месеца на госпожа Славкова ще бъде предоставен евентуално апартамент в новоремонтиран блок. Също, че това жилище бъде ремонтирано от общината. В началото на ноември 2021 г. нито жилището е ремонтирано, нито е предоставено друго и госпожа Славкова предприема гладна стачка. Ремонт е започнат на 11 ноември 2021 г. Госпожа Славкова разполага с документ за предадени по куриер ключове от жилището и писмо до районният кмет от адвоката, който я представлява.

Днес (27.01.2022 г.) г-жа Славкова е допусната в жилището, но в същото време е от нея се очаква да внесе наем, данъци върху имота, както и да заплати и сметки за ток и вода, за месеците, в които тя не е имала достъп до жилището. Госпожа Славкова няма възможност да ги плати, тъй като се грижи сама за двете си деца, едното от които с ТЕЛК, и за възрастните си болни родители. В същият период, поради невъзможността да използва предоставеното общинско жилище, тя е живяла под наем. Също така, г-жа Славкова е получила писмо от районния кмет Божилов, че район “Илинден” ще извършва регулярни проверки дали тя обитава жилището. В случай, че тя не го обитава договорът ще бъде прекратен. Към днешна дата тя няма как да обитава жилището, което се нуждае от мебелиране, свързване на бойлера с мрежата, закупуване на електрически уреди. Няма как майка с две деца сама да се нанесе моментално в това студено помещение без дори кранове за вода.

С оглед на това настоявам кметът на район „Илинден“, както и г-жа Славкова, да бъдат поканени в следващото заседание на КЗСП, за да могат общинските съветници да получат подробна информация за така създалата се ситуация. 

С уважение,            

Михаил Паргов          

Накратко:

През 2017 г. г-жа Ива Славкова подава заявление за предоставяне на общинско жилище, в което да се настанят тя и двете ѝ деца, едното от които с ТЕЛК. През м. март 2021 г. район "Илинден" ѝ предоставя апартмент, който е негоден за живеене - факт, установен и потвърден от независим експерт, нает от общината. Впоследствие става ясно, че разходите за ремотни дейности, които е необходимо да се извършат са непосилни. На 18 март 2021 г. районният кмет заявява, че за срок от 3 до 6 месеца на г-жа Славкова ще бъде предоставен евентуално апартамент в новоремонтиран блок. Също, че това жилище бъде ремонтирано от общината. В началото на м. ноември 2021 г. нито жилището е ремонтирано, нито е предоставено друго и г-жа Славкова предприема гладна стачка. Ремонт е започнат на 11 ноември 2021 г. Ива Славкова разполага с документ за предадени по куриер ключове от жилището и писмо до районният кмет от адвоката, който я представлява.

Защо е важно:

На 27.01.2022 г. г-жа Славкова е допусната в жилището, но в същото време е от нея се очаква да внесе наем, данъци върху имота, както и да заплати и сметки за ток и вода, за месеците, в които тя не е имала достъп до жилището. Г-жа Славкова няма възможност да ги плати, тъй като се грижи сама за двете си деца, едното от които с ТЕЛК, и за възрастните си болни родители. В същият период, поради невъзможността да използва предоставеното общинско жилище, тя е живяла под наем. Също така, г-жа Славкова е получила писмо от районния кмет Божилов, че район “Илинден” ще извършва регулярни проверки дали тя обитава жилището. В случай, че тя не го обитава договорът ще бъде прекратен. За да бъде установена цялата истина и развитие на ситуацията, общинският съветник Михаил Паргов поиска от председателя на Комисията по здравеопазване и социална политика да покани на следващото ѝ заседание кметът на район "Илинден" Иван Божилов и Ива Славкова.

Вид:

Други

Входящ номер:

СОА21-ГР94-4885/20.09.2021 г.

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK