Поискахме изслушване на столичния кмет относно назначението на Ивайло Иванов за директор на “Столичен инспекторат”

10 октомври 2021, неделя Viber

Поискахме изслушване на столичния кмет относно назначението на Ивайло Иванов за директор на "Столичен инспекторат"

ДО
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 
СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Копие:
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА

Г-Н ИВАЙЛО ИВАНОВ 
ДИРЕКТОР НА СТОЛИЧНИЯ ИНСПЕКТОРАТ 

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ

 

И С К А Н Е  
от Методи Лалов – общински съветник от „Демократична България“ в СОС

Относно: включване на допълнителна точка в дневния ред на заседанието на СОС, насрочено за 14 октомври 2021 г., с предмет: “Изслушване на кмета на СО г-жа Йорданка Фандъкова и на г-н Ивайло Иванов относно назначаването му на длъжност “директор” на Столичния инспекторат”

 Правно основание: чл. 33, ал. 1, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и чл. 65, ал. 4 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС)

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЕОРГИЕВ,

Наскоро станахме свидетели на поредната скандална постъпка на кмета на СО г-жа Йорданка Фандъкова – същата тихомълком, без никакви мотиви назначи бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат (СИ). Така, начело на структурата, която отговаря за контрола по спазване на нормативните актове, касаещи местното самоуправление на територията на СО, както и за изпълнението на договори, по които страна е СО, беше сложен човек, който няма никаква компетентност и опит в общинското управление. Кметът Фандъкова назначи Ивайло Иванов при грубо погазване на принципите за публичност, отчетност, отговорност, предвидимост, обективност и състезателност. За пореден път тя погази интереса на столичани, като предпочете да обслужи нечий друг нелегитимен интерес. Столичани вместо да получат почтен, компетентен, знаещ и можещ администратор, ще трябва да понасят лице, което има съществен принос и отговорност за бруталните побоища над мирни граждани и журналисти по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ-СДС и крепящата го прокуратура на Иван Гешев. Битите граждани ще плащат заплата чрез данъците си на Ивайло Иванов, който не прояви дори капка съжаление за извършените зверства над тях и дори продължава най-нагло публично да твърди, че полицейските органи са изпълнили закона. 

Макар кметът на общината да назначава и освобождава служителите в общинската администрация, съгласно чл. 44, ал. 1, т. 3 от ЗМСМА, няма съмнение, че СОС като орган на местното самоуправление (чл. 138 от Конституцията) има правомощие да изисква от кмета и от директора на СИ да обяснят мотивите за назначението, както и да изложат пред общинските съветници управленска концепция на новоназначения директор и поставените от него управленски цели. Това следва пряко и от правомощието на СОС по чл. 21, ал. 1, т. 2 и т. 4 от ЗМСМА да одобрява общата численост и структурата на общинската администрация, както и да определя средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет, както и от контролните му правомощия по чл. 21, ал. 1, т. 24 от ЗМСМА, които влекат след себе си задължение за СОС да се интересува активно от това кого назначава кметът в СО на ръководни постове и как се харчат предвидените средства за заплати. На изслушването кметът Фандъкова ще може да обясни на столичани защо е предпочетен външен човек за директор на СИ пред работещите в инспектората години наред служители, както и пред хора от останалата общинска администрация или пред тези, които правят бизнес на територията на общината и несъмнено познават значително по-добре проблемите на града. Кметът ще има възможност да изложи и съображенията си защо е предпочетен човек, който наскоро е уволнен поради “нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото”. Ще може и да обясни публично защо в ръцете на такъв човек се поставя професионалната съдба на служителите на СИ, предвид правомощието на директора на СИ да сключва, изменя и прекратява трудовите им договори и да им налага дисциплинарни наказания (чл. 7, ал. 3, т. 6 от Правилника за организацията и дейността на СИ към СО; законосъобразността на този правилник следва да бъде предмет на съдебен контрол, което обаче не е тема на настоящото искане).  

Въпреки общественото недоволство и реакция спрямо това необосновано назначение, кметът Йорданка Фандъкова продължава да мълчи, поради което и тъй като в дневния ред за предстоящото заседание на СОС не сте включил нейното и на новоназначения директор на СИ изслушване, предлагам и настоявам дневният ред да бъде допълнен с нова точка – “Изслушване на кмета на СО г-жа Йорданка Фандъкова и на г-н Ивайло Иванов относно назначаването му на длъжност “директор” на Столичния инспекторат”. 

Искането изпращам и на вниманието г-н Бойко Борисов (на посочените на сайта на ГЕРБ имейли [email protected] и [email protected]). Същият преди броени дни публично заяви, че именно той е „уволнил“ председателя на СОС Елен Герджиков и тъй като по правило който уволнява, той и назначава, естествено е да е определил и Ивайло Иванов за директор на СИ, както и наследника на Елен Герджиков във Ваше лице (както е известно Вие бяхте избран от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС, ВМРО и Атака, с любезното съдействие на “опозиционната” БСП и при флагрантни нарушения на процедурата). Адресирането на искането до истинския управляващ СО ще му позволи да оцени ситуацията и ако му е останало поне малко здрав разум, да нареди на обслужващите го в СО и СОС да отстранят Ивайло Иванов от длъжността директор на СИ. В противен случай силно разколебаното доверие към СИ ще бъде още повече разклатено, а кметът ще изпита върху себе си справедливото недоволство на столичани. 

Извън назначението на Ивайло Иванов, което е самостоятелно основание за оставка на кмета Йорданка Фандъкова, следва да напомня, че цялото й управление е пълен провал. Качеството на въздуха в столицата е под всякаква критика, в резултат на което всяка година умират стотици столичани; хиляди деца всяка година остават извън детските градини и ясли; все по-малко столичани ползват обществения транспорт; не достигат паркинги и градът се задъхва под автомобилния трафик; пътната безопасност е занемарена; природен парк Витоша продължава да е недостъпен; строителството на публична инфраструктура е крайно недостатъчно, а изграденото е некачествено; значителна част от живущите в общината нямат достъп до канализационната мрежа; София губи постоянно зелената си система, поради липса на политика за изкупуване на частни имоти; назначенията в общинската администрация и предприятия е непрозрачно и доминирано от обвързаности. Ако кметът Фандъкова подаде оставката си незабавно, това ще предотврати поисканото от мен изслушване по конкретния повод. 

С уважение,

Методи Лалов

Накратко:

Наскоро станахме свидетели на поредната скандална постъпка на кмета на СО г-жа Йорданка Фандъкова – същата тихомълком, без никакви мотиви назначи бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат (СИ). Така, начело на структурата, която отговаря за контрола по спазване на нормативните актове, касаещи местното самоуправление на територията на СО, както и за изпълнението на договори, по които страна е СО, беше сложен човек, който няма никаква компетентност и опит в общинското управление. Кметът Фандъкова назначи Ивайло Иванов при грубо погазване на принципите за публичност, отчетност, отговорност, предвидимост, обективност и състезателност.

Защо е важно:

Кметът ще има възможност да изложи и съображенията си защо е предпочетен човек, който наскоро е уволнен поради "нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото".

Вид:

Други

Вносители:

Методи Орлинов Лалов
Методи Орлинов Лалов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK