Поискахме извънредно заседание на комисията по транспорт в СОС по повод пропадането на релсовия път на трети метродиаметър

19.01.2021
Други

Накратко

Пет месеца след пускането на трети метродиаметър метрото между станциите "Театрална" и "Хаджи Димитър" спря. От изказване на директора на Метрополитен по БНР разбрахме, че „има технически проблем в релсовия път, но не може да кажем точно какъв е той, преди да го видим“. Той допълни, че ремонтът ще отнеме около седмица. По тази причина, в качеството си на общински съветник в СОС, моля да бъде настрочено извънредно заседание на транспортната комисия с ръководството на Метрополитен ЕАД възможно най-скоро, за да ни бъдат дадени отговори на следните въпроси:

Защо е важно:

Колко сериозна е аварията и кога ще бъде отстранена? Какво се е случило с релсовия път - надигнал ли се е или е пропаднал? Разместването само релсовия път ли засяга или и самата конструкция на тунела и различните системи? Ще трябва ли да се анкерира допълнително самия метротунел? Защо е допуснато да се случи този инцидент? Участъкът в гаранция ли е и за чия сметка ще бъде ремонта? Кой е изпълнител на проблемното трасе и ще му бъдат ли търсени неустойки за аварията? Вярно ли е, че от няколко дни малко след стрелката от Хаджи Димитър посока Театрална осезаемо се е усещало потъване или тресене на вагоните и ако да - защо ръководството на Метрополитен не е действало превантивно? Каква гаранция имат софиянци, че този инцидент няма да се повтори? Има ли други проблеми по трети метродиаметър, по които се работи в момента?

Пълната версия:

Вижте пълната версия тук

Още документи по темата

Няма публикации.