Поискахме коригиране на името на ул. “Михалаки Ташев”

26 май 2020, вторник Viber

Поискахме коригиране на името на ул. "Михалаки Ташев"

ДО 

Г-Н ДОЦ. Д-Р ТОДОР ЧОБАНОВ

ЗАМЕСТНИК-КМЕТ
по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности”

 

ЧРЕЗ 

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

П И Т А Н Е 

от 

МИХАИЛ ПАРГОВ

общински съветник от Демократична България 

       

                                         

Относно:  Преименуване на ул. “Михалаки Ташев”

Правно основание: На основание чл. 33, ал. 2 от ЗМСМА.                                                  

Уважаеми господин Чобанов, 

Обръщам се към Вас с питане относно сгрешено име на улица.

През 2014-а година след репортаж и интервю на БНР с Вас (https://www.bnr.bg/post/100436203/poveche-ot-25-godini-ulicata-krastena-na-parvia-sofiiski-kmet-e-s-greshno-ime) става ясно, че името на улицата, която би трябвало да е кръстена на първия кмет на София (председател на Софийския градски управителен съвет) Манолаки Ташев, е сбъркано. 

Въпросната улица се намира в квартал „Разсадника“ (район „Красна поляна“) и на нея се намира Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“.

В интервюто Вие поемате ангажимент, че ще предложите на Столичния общински съвет тази грешка да бъде поправена. Шест години по-късно няма предприети действия от страна на администрацията на Столична община и тя продължава да носи името на несъществуваща личност – Михалаки Ташев.

През 2018-а година темата е повдигната отново от интернет сайта “Клуб З” (https://clubz.bg/75941-koj_e_mihalaki_tashev_pitajte_stolichna_obshtina), но и тя остава без последваща реакция от Ваша страна.

 

Във връзка с изложената по-горе информация, моля да ми отговорите на следните въпроси:

  1. Постъпвало ли е предложение от Ваша страна на вниманието на Столичен общински съвет,  наименованието на улицата да бъде коригирано?
  2. Ако „да“ – кой е докладът за въпросното преименуване и какво е било решението по него?
  3. Ако „не“ – смятате ли да предприемете действия по това Ваше обещание от юли 2014-а година и какво наложи забавянето от 6 години?

С уважение, 

Михаил Паргов

Общински съветник от Демократична България

Накратко:

В продължение на години името на улицата, която би трябвало да е именувана на първия кмет на София (председател на Софийския градски управителен съвет) Манолаки Ташев, е сбъркано. Въпреки поетия ангажимент от страна на заместник-кмета Тодор Чобанов преди 6 год., администрацията на Столична община все още не е предприела необходимите действия и улицата продължава да носи името на несъществуваща личност – Михалаки Ташев.

Защо е важно:

Години наред улица носи сгрешено име и не се предприемат никакви действия от страна на администрацията на Столична община за неговото коригиране.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА20-ВК66-4005

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK