Поискахме отмяна на заповед, даваща изключителни права за паркиране

15 май 2020, петък Viber

Поискахме отмяна на заповед, даваща изключителни права за паркиране

ДО

ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

Д О К Л А Д

от

инж. Грети Стефанова

Общински съветник в Столичен общински съвет

 

 

Относно: Проблеми с паркирането на ППС в София

 

Уважаеми господин Председател,

Паркирането на ППС във всеки голям град е проблем, особено ако няма обособени за това места.

Особено голям е този проблем в София. И Столична община, за съжаление, не може да се похвали с успех при решаването на този проблем. Още по-лошо, проблемът се задълбочава пред погледа на всички нас – жители и гости на столицата.

Като общински съветник в СОС, се чувствам длъжник на софиянци. Като техен представител, се чувствам задължена, да изискам отмяна на заповед на г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община с №СО15 РД-09-05-435/29.07.2015г.

Заповедта на кмета на София дава изключителни права на държавните органи и организации да ползват напълно безплатно постоянно запазени места за паркиране на ППС, до 3 (три) места по улици, булеварди, площади и паркинги – общинска собственост. На тези места стоят табели за служебен абонамент, с което подвеждат, че са заплатени.

Какво се цели с това? Заблуждение и дискриминация. Възможно ли е да има заплащане, от което приходите да не е ясно къде отиват?

С тази заповед на кмета на Столична община се нарушават правата на гражданите по конституция. С една формална молба се разрешава безплатно паркиране, без никакъв контрол на документите, с които се искат местата за безплатно паркиране. Липсва всякакъв контрол върху отдел „Опасност и безопасност на движението“ (ОБД) към дирекция „Транспортна инфраструктура“ при СО. Единствено, за 15-дневен срок оглеждат местоположението на желаните места за паркиране.

Представете си квартална улица, с три фирми, по три безплатни места, общо девет и уличката свършва. Хората се сърдят, че няма места за паркиране, а те са си платили за зона. И ги лъжем с табели, че това е служебен абонамент. Защо? Нека пише безплатно паркиране със заповед на кмета на София. Безплатно паркиране съгласно чл. 117 от НОДТСО.

Това е сенчеста практика, която създава условия за корупция, измама, нарушаване на основни граждански права, гарантирани в конституцията на България. Държавната и частна собственост са равнопоставени по конституция.

Въз основа на гореизложеното, предлагам Столичен общински съвет да обсъди и приеме решение:

  1. Разглежда доклада.
  2. Отменя заповед №СО15 РД-09-05-435/29.07.2015г. на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
  3. Прекратяване на договорите, сключени съгласно горната заповед.

 

С уважение,

инж. Грети Стефанова

Общински съветник

Демократична България

Накратко:

Искаме отмяна на заповед №СО15 РД-09-05-435/29.07.2015г. на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Тази заповед дава изключителни права на държавните органи и организации да ползват напълно безплатно постоянно запазени места за паркиране на ППС, до 3 (три) места по улици, булеварди, площади и паркинги – общинска собственост. На тези места стоят табели за служебен абонамент, с което подвеждат, че са заплатени.

Защо е важно:

С тази заповед на кмета на Столична община се нарушават правата на гражданите по конституция. С една формална молба се разрешава безплатно паркиране, без никакъв контрол на документите, с които се искат местата за безплатно паркиране. Липсва всякакъв контрол върху отдел „Опасност и безопасност на движението“ (ОБД) към дирекция „Транспортна инфраструктура“ при СО.

Вид:

Доклад

Входящ номер:

СОА20-ВК66-3757/15.05.2020

Вносители:

Грети Иванова Стефанова

Общински съветник в СОС

Грети Иванова Стефанова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK