Поискахме Столична община да забрани противоконституционното шествие на т.нар. “безсмъртен полк”

04 май 2023, четвъртък Viber

Поискахме Столична община да забрани противоконституционното шествие на т.нар. "безсмъртен полк"

ДО 
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

О Т В О Р Е Н О  П И С М О

от

общинските съветници от групата на “Демократична България” в Столичния общински съвет и районните кметове на „Демократична България“ към Столична община

 

Относно: Забрана за провеждане на шествието на т.нар. „безсмъртен полк“ на 9-ти май

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

Навръх Деня на Европа български еквивалент на т.нар. „безсмъртен полк“ отново се кани да проведе шествие в чест на Червената армия – окупатор, настанила се в България на 9 септември 1944 г. и довела на власт комунистическия режим, обявен за престъпен от българското Народно събрание.

Несъмнено събитието ще бъде използвано като повод за изразяване на подкрепа към днешните престъпни, терористични действия на руската армия в Украйна.

Миналата година този военен парад бе забранен в много държави заради войната, която Русия води срещу Украйна, като кметът на Рига дори го нарече „фестивал на смъртта“.

Въпреки нашия призив към Вас, миналата година този срамен фестивал се проведе. Вие позволихте знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамзан Кадиров, да манифестират в центъра на София.

Тази година ситуацията е на път да се повтори, при положение, че дори руснаците се отказаха от шествията на своя територия.

Обръщаме се към Вас с призив да използвате своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложите забрана за провеждане на това шествие на смъртта.

Убедени сме, че има несъмнени данни, че мероприятието е насочено към насилствено изменение на конституционно установения ред и/или срещу териториалната цялост на страната, което Ви задължава да го предотвратите (чл. 12, ал. 2, т.1 от ЗСММ).

Доказателство за това се съдържа в обявлението за събитието: „Единствените знамена, които са разрешени при провеждането на полка са знамената на България, Русия, на Победата и на СССР.“

Бихме искали да Ви напомним, че България е държава-членка на Европейския съюз и НАТО и е абсолютно недопустимо в момент, в който Русия е обявила България за „неприятелска държава“, а Европейският парламент –  Русия за държава спонсор на тероризма, българското знаме да се вее редом с това на Русия.

Призоваваме Ви да бъдете на висотата на своите правомощия като кмет на европейска София и да не допуснете терористични манифестации в нашия град.

С уважение,

Политическа група „ Демократична България“ в Столичния общински съвет

и районни кметове

Вид:

Други

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK