Поискахме столичният кмет да отмени Новогодишната заря и да дари разходите за благотворителност

28 декември 2021, вторник Viber

Поискахме столичният кмет да отмени Новогодишната заря и да дари разходите за благотворителност

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

О Т В О Р Е Н О  П И С М О
от Марта Георгиева – общински съветник от „Демократична България“

 

Отменете Новогодишната заря в София и дарете парите за благотворителност!

Вместо да засилват болките на чувствителните към внезапен шум деца, средствата за пиротехника биха могли да бъдат дарени за тяхното благосъстояние!

 

Уважаема г-жо кмет,

От много години граждани и граждански организации се опитват да привлекат общественото внимание към нещастията, злополуките, стреса и травмите, които предизвикват гръмките пиротехнически изделия върху хора и животни, като най-уязвими са децата с разстройства от аутистичния спектър и разстройства в развитието.

Опасни за здравето, освен внезапния силен шум, са и отделяните фини прахови частици, които допълнително замърсяват отровния въздух в София.

През 2016 -2017 г. в качеството си на столичен общински съветник направих предложения за промяна в Наредбата за обществения ред, забраняваща частните зари. Тогава тази идея беше отхвърлена без дори да се обсъди от управляващото мнозинство в общинския съвет.

Обнадеждаващо е, че с течение на годините и други общински съветници от различни политически сили започнаха с отправяне на призиви в социалните мрежи, а в последствие стигнаха и до предприемане на действия (в качеството си на членове на законодателен орган) за въвеждане на ограничения за използване на пиротехника.

Председателят на общинския съвет даже припозна измененията и допълненията в Наредбата за обществения ред, които изготвихме в работна група с пълен консенсус, за инициатива на ГЕРБ-СДС.  Факт, който аз приветствам, тъй като показва воля за приемането им от мнозинството в общинския съвет.

Тези промени в момента са публикувани за обществено обсъждане https://www.sofia.bg/en/web/guest/ordinance-public-order и ще влязат сила след приемането им през новата година.

Въпреки моите настоявания, не беше постигнато съгласие тези промени да се отнасят и до Новогодишната нощ, тъй като колегите общински съветници и представителите на контролните органи се опасяваха, че такива текстове, изискващи специално разрешение за употреба на пиратки и фойерверки на 31.12. срещу 1.01., ще бъдат неефективни и непосилни за контрол.

Към днешна дата, споделям с вас убеждението си, че обществените нагласи са много по-напредничави: хората от различни столични квартали споделят, че по време на Коледните тържества гърмежите тази година са били много по-малко от обичайните за периода.

Също така, община Стара Загора даде пример, приет с огромно обществено одобрение, отказвайки се от зарята за Нова година и дарявайки спестените средства за благотворителност. Кметът на Стара Загора не се ограничи само с призиви към обществеността за празнуване без фойерверки и пиратки, но и присъедини общината като институция към кампанията на гражданските организации.

Убедена съм, че Столична община следва да е на висотата на обществените очаквания, че даже и да стига по-далеч като дава пример и създава култура на поведение.

В този смисъл, Ви призовавам да последвате кмета на Стара Загора и да не правите общинска заря в Новогодишната нощ. Заради уязвимите хора и животни в нашия град.

Вместо да засилват болките на чувствителните към шум деца, средствата за пиротехника биха могли да бъдат дарени за тяхното благосъстояние.

Нещо повече, като кмет на  София, Вие бихте могли да възприемете примера на развитите европейски градове и да забраните шумните и опасни частни зари, включително и с цел опазване на ценните исторически сгради от пожари. Такава инициатива за забрана на гърмежи в новогодишната нощ е осъществена вече от кметовете в Добрич, Ловеч, Кресна и други български градове.

Надявам се София да се докаже като достойна европейска столица, демонстрираща цивилизованост и грижа за своите граждани и споделящите градската среда с нас живи същества.

С уважение,

Марта Георгиева

Вид:

Други

Входящ номер:

СОА21-КЦ01-62297/ 28.12.2021 г.

Вносители:

Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK