Поискахме Столичния кмет да приведе съоръжението за бездомни кучета в Горни Богоров в съответствие със закона и да спре незаконосъобразна обществена поръчка

04 октомври 2021, понеделник Viber

Поискахме Столичния кмет да приведе съоръжението за бездомни кучета в Горни Богоров в съответствие със закона и да спре незаконосъобразна обществена поръчка

ДО ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

О Т В О Р Е Н О   П И С М О
от Марта Георгиева – общински съветник от “Демократична България” в Столичен общински съвет

 

Уважаема г-жо Кмет,

Утре е 4-ти октомври, световният ден за защита на животните.
Утре ще бъде поредният път, в който аз се обръщам към Вас. Поредно напомняне за Вашата отговорност по закон, в качеството Ви на кмет на Столична община, за дейността на приютите за бездомни кучетата на територията на града, както и за контрола за спазване изискванията за защита на животните в тези приюти.

От години Ви сигнализирам за незаконността и конструктивната непригодност на съоръжението, в което затваряте хиляди бездомни животни в с.„Горни Богоров“. Място, в което се наливат милиони лева от обществените средства без да се подобряват условията за животните. Това е моят подробен сигнал (https://drive.google.com/file/d/1o21whpBlzhkV09o1HtFb_85s2Xh1li_9/view?usp=sharing), след който Националният контролен орган (БАБХ/ОДБХ-СОФИЯ) постанови по категоричен начин, че:

-шперплатовите кутийки, за които претендирате, че са „вътрешни помещения“ – и тези за единично настаняване на кучета, и тези за групово настаняване – НЕ отговарят нито като размери, нито като материал на изискванията на Наредба № 41 от 10.12.2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни (Наредбата). В тях не е осигурена вентилация, осветление и изолация.
-дворчетата (клетките) и за единично и за групово настаняване на кучетата НЕ отговарят по размер на изискванията на Наредбата и директно на чл. 34, ал.1 , т. 1 от Закона за защита на животните.
-ежедневна разходка на всички кучета в приюта НЕ може да бъде осигурена, което значи, че Вие не сте изпълнила задълженията си по закон (чл. 43, ал. 1, т.3 от Закона за защита на животните) да осигурите необходимия брой и вид служители, които да полагат грижи за животните.

Тези еднозначни констатации на ОДБХ-София можете да сверите тук:
https://drive.google.com/file/d/1oVQHmI7GtM65MMrD11R6z0tGfXfu-VvI/view?usp=sharing

Хилядите затваряни там животни са обречени на студ, пек, дъжд и сняг, вятър, болести, конкуренция за храна. На база на известните ми доводи от ветеринарните специалисти, Ви обръщам внимание, че конструктивната непригодност на тези шперплатови кутийки не може да обезпечи съблюдаването на здравословни условия и достатъчен контрол върху поведението на
животните в огражденията на “приюта” с оглед на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или извънредни ситуации. Тя създава невъзможност да се наблюдават непрекъснато кучетата за прояви на болестни симптоми (напр., за липса на апетит или достъп до храна, поради оформените вътрешно йерархични отношения сред формираните в приютите глутници, не пиене на вода или не наличен достъп до вода, по причини сходни с тези за храната или замръзване на водата през зимата или интензивно пиене, повръщане, отделяне на кръв в изпражненията, наличие на диария, невъзможност да се дефекира и др.), които като болестни симптоми трябва във всеки отделен случай да бъдат индивидуализирани към конкретно куче сред хилядите настанени в „приюта“.

Поради контруктивната непригодност да защити животните в него от вредни атмосфернотемпературни влияния, кучетата са изложени на следни рискове за увреждане на здравето им: хипотермия, хипертермия, дехидратация, патогенни инфекции, респираторни заболявания, ревматични увреждания, микроспория и трихофития.

Г-жо Фандъкова,

Оставям на Вашата съвест да прецените колко заболявания, мъчения и смърт биха били предотвратени, ако съоръжението в с. „Горни Богоров“ беше приведено от Вас в съответствие поне с МИНИМАЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ към този тип обекти, които се съдържат в Наредбата. И това, при положение, че бюджетът на ОП“Екоравновесие“, което стопанисва „приюта“ в с.„Горни Богоров“, се увеличава от 1 млн и 600 000 лв. до 2 млн. и 600 000 лв. на година през годините на съществуване на незаконния обект.

Обръщам се към Вас с настойчив призив:

 1. Да преустановите незабавно приема на нови животни в конструктивно непригодното съоръжение, наречено „приют „Горни Богров“.
  2. Да отворите широко „приюта“ за граждани и неправителствени организации за преглед на всички животни, изготвяне на индивидуални профили на всяко едно куче и масирана кампания за осиновяване. Вярвам ,че хората ще откликнат с още по-голям ентусиазъм, на такава кампания, в която спасяват последните мъченици на непригодното съоръжение.
  3. Да преустановите незабавно обществената поръчка с прогнозна стойност 240 000 лв. (без ДДС) за същия тип „къщички“ от шперплат, които и по размер и по материя и по вътрешно оборудване не отговарят на Наредбата:
  https://app.eop.bg/today/153053?fbclid=IwAR39kV_9Z91wPzgE4hLNvakuAygOI2HDOuM54vNREhdK6zczh9ygaryZrCU
  4. Да преминете към строеж на помещение тип „сграда“ и да създадете приют, в които
  животните да получават полагаемата им се грижа.
  5. Да заложите на отговорностите си по закон по регистрация и идентификация на
  домашните кучета (които са първопричината за съществуването на бездомни животни) и изпълнението на националната и общинската програма за овладяване популацията на
  безстопанствените кучета.
  6. Да започнете информационна и образователна кампания относно отговорностите на
  граждани и институции за хуманно отношение към животните.

Напомням Ви, че преди 6 години, във връзка с моя инициатива за достъп до общинските приюти (https://offnews.bg/obshtestvo/otvariat-obshtinskite-priiuti-na-4-oktomvri-denia-za-zashtita-na-zhiv567072.html), след организирано от мен масово посещение в „приют“„Сеславци“, беше взета предвид непригодността на този обект и той беше спрян за ветеринарномедицински манипулации и РЕМОНТИРАН:

https://www.facebook.com/marta.georgieva.1/posts/10153063754051143

Очаквам, макар и със закъснение, и съоръжението в с. „Горни Богоров“ да изпълни предназначението си за грижа и подслон на нуждаещите се бездомни животни и да допринесем за общото ниво на хуманност в нашето общество.

Оставам с надежда,
Марта Георгиева
Общински съветник в Столичен общински съвет

Накратко:

От години Марта Георгиева сигнализира за множество проблеми и незаконосъобразни действия, свързани с приюта за бездомни животни в Горни Богров. Въпреки че в него се инвестират милиони левове обществени средства, липсват реални подобрения за живота на кучетата, настанени в него. Къщичките за тяхното настаняване не отговарят на условията, залегнали в Наредба № 41 от 10.12.2008 г. за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни

Защо е важно:

Хилядите затваряни животни в приюта са обречени на студ, пек, дъжд и сняг, вятър, болести, конкуренция за храна. На база на доводи от ветеринарни специалисти става ясно, че конструктивната непригодност на къщичките, предназначение за бездомните животни не могат да обезпечат съблюдаването на здравословни условия и достатъчен контрол върху поведението на им в огражденията на “приюта” с оглед на тяхното физическо оцеляване в конфликтни или извънредни ситуации. Въпреки това Столична община обяви обществена поръчка за същия непригоден тип къщички, които не отговарят на Наредбата.

Вид:

Други

Входящ номер:

СОА21-ВК66-9149/04.10.2021 г.

Вносители:

Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK