Поискахме яснота за тикет системата и контрольорите да продължат да продават билети, докато тя не заработи

04 януари 2021, понеделник Viber

Поискахме яснота за тикет системата, а контрольорите да продължат да продават билети, докато тя не заработи

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

 

Г-Н КРИСТИАН КРЪСТЕВ
ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО НАПРАВЛЕНИЕ
„ТРАНСПОРТ И ГРАДСКА МОБИЛНОСТ“

 

ИСКАНЕ
от
Михаил Паргов

Общински съветник от „Демократична България“ в Столичния общински съвет 

 

Относно: Дигиталната система за таксуване на пътници и видеонаблюдение, и ангажиментите на Столична община по темата

 

Уважаема г-жо Фандъкова, 

Уважаеми г-н Кръстев,

За дигитална система за таксуване на пътници и видеонаблюдение започна да се говори отдавна, като в периода от 2016 г. насам от Столична община и Центъра за градска мобилност, обществото получаваше сигнали, че темата е от приоритетно значение за развитието на транспорта в столицата. Още по-значима е тя към днешна дата в условията на продължаващата пандемия от Ковид-19.

Миналата година от Демократична България установихме връзка с управата на „ЦГМ“ ЕАД с искане за среща, на която групата общински съветници да бъдат запознати с т. нар. „тикет система“, нейната структура и различни функционалности, които ще бъдат предлагани на гражданите.

Впоследствие ни бе отговорено, че се подготвя презентация, която да бъде представена на Общинския съвет и такава среща ни бе отказана. С последващото въвеждане на извънредно положение и пандемията, този ангажимент сякаш изчезна. Нещо повече, необходимостта от социална дистанция прави темата още по-актуална, а евентуалната възможност за безконтактно таксуване директно с дебитна карта в превозните средства и метрото би била изключително полезна в настоящата ситуация.

Тъй като към момента обществото и всички общински съветници имат възможност да черпят информация за системата единствено от Ваши оскъдни медийни участия и интервюта, бихме искали да бъдат предприети следните стъпки с цел максимална прозрачност и улесняване на гражданите, докато системата заработи:

 

1) Докато не стартира официално „тикет системата“, да бъде върнат предишният режим, при който контрольорите продават билети на гражданите.

 

2) „ЦГМ“ ЕАД в едномесечен срок да организира представяне на системата пред общинските съветници, за да може да бъде взето информирано решение за начина на тарифиране, когато има готовност системата да заработи.

 

3) Изслушване на заместник-кмета г-н Кристиан Кръстев пред членовете на ПК по транспорт и пътна безопасност с цел да бъдат изяснени всички необходими въпроси.                                                                                 

В условията на продължаваща пандемия и множество неясноти, Ви призоваваме за експедитивни действия, които към момента биха били изцяло в интерес на гражданите. Тикет системата струва на софиянци близо 100 млн. лева и е крайно време тя да заработи в полза на гражданите, платили за нейната реализация. 

 

С уважение,

Михаил Паргов 

Общински съветник от Демократична България

 

Накратко:

Въпреки, че СО не спази срока, в който трябваше да пусне новата дигитална система за таксуване в градския транспорт, от Център за градска мобилност обявиха, че контрольорите спират да продават билети в градския транспорт и възстановяват глобите за нередовен пътник. За да защитим интереса на софиянци, поискахме това решение да бъде отменено, а ресорният зам.-кмет да даде обяснение пред общинските съветници за забавянето на системата, струвала на столицата близо 100 млн. лв.

Вид:

Други

Входящ номер:

СОА21-ВК66-24/04.01.2021

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK