Попитахме докъде е стигнала процедурата по възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк

30 ноември 2022, сряда Viber

Попитахме докъде е стигнала процедурата по възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е
от Марта Георгиева – общински съветник от Демократична България    

Относно: Решение на Столичния общински съвет за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк и демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи от архитектурно – художествения синтез „1300-та години България”

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Георгиев,

На 18.12.2014 година Столичният общински съвет взе Решение (№ 842 на Столичния общински съвет от 18.12.2014 година) за възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк и демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи от архитектурно – художествения синтез „1300-та години България” и тяхното реаранжиране.

Това Решение беше предшествано от конкурс за проектни предложения, които да обхванат зоната на полуразрушения тогава архитектурно-художествен синтез „1300 години България“.

Макар конкурсът да не излъчи победител, с конкурсната програма беше предвидена възможност за широката общественост да изрази своето одобрение или неодобрение на проекти на участниците, както и да прави свои предложения.

Значително по-голямата част от постъпилите предложения бяха в подкрепа на възстановяване мемориала на загиналите 3 000 войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, които са премахнати през 1977 г., когато започва строителството на Националния дворец на културата.

Освен мненията на отделни граждани от столицата и страната, бяха внесени подписки, а в социалната мрежа беше организирана кампания, събрала над 4 000 гласа.

Именно тези предшестващи събития, представляващи своеобразна обществена дискусия, бяха мотив за взетото от общинския съвет Решение. Точка 2 от него гласи буквално следното:

„2. Да се възстанови на историческото му място в парка на НДК Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове, съгласно идейния проект, предложен от военно-патриотичните организации, постъпил в Столична община. Инициаторите да предприемат действия за набирането на необходимите за това средства. „

На 2-ри ноември 2017 г. в освободеното от архитектурно-художествения синтез пространство беше монтирана скулптурната фигура на лъва в оформен пиедестал, възстановен както е бил при откриването на войнишния паметник от цар Борис III през 1934 г.

Столичната общественост, както и цяла България посрещна с възторг възстановяването на историческата почит и справедливост.

За съжаление,  трите стени, образуващи П-образна форма около лъва, с възпоменателните плочи с имената на загиналите воини, наречени Софийската „желязна“ дивизия, които са неизменна част от мемориала,  все още – 8 години по-късно, не са възстановени.

Наскоро, на Архангелова задушница от родолюбивата организацията “Един завет“ поставиха по един трибагреник за всеки един от геройски загиналите 2982-ма свои предци.

Липсата на плочите с имената им стана още по осезаема.

Доколкото ми е известно, процедурата по провеждане на  открит конкурс с предмет „Изработване на проект за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове“ е прекратена с решение на главния архитект на Столична община от 12.11.2018 г.

На основание чл. 129,  ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичния общински съвет на следното Питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

  1. Какви постъпки са били предприети от Вас и поверената Ви администрация за изпълнение на т. 2 от Решение 842 на Столичния общински съвет от 18.12.2014 година?
  2. Какви постъпки планирате да предприемете и в какъв ред и срок за изпълнение на т. 2 от Решение 842 на Столичния общински съвет от 18.12.2014 година?
  3. В какъв срок предвиждате възстановяването на Мемориала в пълния му и автентичен вид?

С уважение,

Марта Георгиева

Вид:

Питане

Вносители:

Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK