Попитахме как ще бъде защитен интересът на гражданите от кв. Дианабад

13 ноември 2020, петък Viber

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 

ЧРЕЗ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

 

ПИТАНЕ

от Марта Георгиева

общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Oщетен публичен интерес при взето Решение 677 на Столичния общински съвет и последваща Заповед на главния архитект на София.

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

С Решение 677 на Столичния общински съвет, взето на Заседание, проведено на 12.10.2017 г. , Столичният общински съвет дава съгласие Столична община да приеме две дарения от Петьо Блъсков: едното във вид на имот в район „Изгрев“, а второто във вид на парична сума в размер от 1 млн и 137 368 лв. без ДДС.

Със същото Решение на СОС, общинският съвет дава съгласие Столична община да дари в замяна на Петьо Блъсков два пъти по-голям имот, отново в район „Изгрев“. Първият имот става публична общинска собственост и би следвало (съгласно Решението) да е служебно преотреден за озеленяване.

Въпросният имот първоначално също е бил предназначен за озеленяване, ПУП-ът е обжалван от собственика Петьо Блъсков и след като общинският съвет не се е възпротивил, той е отреден за детска градина.

Заявеното намерение на Петьо Блъсков да строи детска градина и подземен паркинг в този имот среща протестите на гражданите на района, живущи в местност „Изток-Изток“. Протестите са провокирани от факта, че имотът е фактическа зелена площ в близост до „Борисовата градина“ и от съмнението на живущите, че собственикът действително ще използва строежа за детска градина.

Решението 677 на общинския съвет изглежда на пръв поглед, че се съобразява с протеста и връща терена като общинска собственост и то за озеленяване.

В Доклада (внесен от Лорита Радева (ГЕРБ) и Карлос Контрера (Патриоти за София)) и в мотивите на Решението, обаче, не става ясно защо избраният  имот, от който Общината се отказва, също не е предназначен за детска градина. Той е фактическа зелена площ, намира в близост до 49 ОДЗ „Радост“ и е отреден за високо жилищно строителство.

Така Общината губи терен, който би могъл да се използва за обществени нужди, а Блъсков получава възможност да строи шест етажна жилищна сграда.

С последвало действие, главният архитект на Столична община, образува улица тупик, с което стойността на дарения от СО парцел се завишава допълнително в полза на новия собственик Петьо Блъсков: http://pup.gis-sofia.bg/pupfiles/pdfs/2018/RA50-917_30.11.2018_23983.pdf?fbclid=IwAR28wHZB77kXw2xojIl8dRDfODth9sTSHapk4lkxXzw2Kg2n4EviD8OaT_A

Така Петьо Блъсков избягва забраната да строи на калкан. При сделката за дарение на терена през 2017 г. в цената обаче не влиза въпросната малка уличка.

Този път гражданите, живущи в близост на този строеж, започват вълна от протести и подписка: https://www.peticiq.com/49odz

Те, пък, искат разширяване на детската градина на това място, но не получават никакво съдействие от Столична община и от главния й архитект.

Оказва се, че взетото Решение 677 заглушава протестите на живущите близост до първото проблемно намерение за стоеж, но прехвърли проблема върху други граждани, живущи в другия край на същия район. Решението е дискриминативно и не е в интерес на всички граждани на Столична община.

Решенията на съда относно заведените жалби срещу  Заповед № РА-50-917/30.11.2018 г. на главния архитект на Столична община, не са решени по същество (съдът отсъжда, че едната жалба е процесуално недопустима, а за другата, че гражданите нямат правен интерес) и не отменят задължението на Столична община и Столичен общински съвет да защитят обществения интерес.

Към днешна дата, собственикът вече има издадено разрешение за строеж на шестетажна жилищна сграда с офиси, магазин и подземен гараж съгласно издадената виза за проектиране. А протестите на гражданите от „Дианабад“ продължават.

На основание чл. 129,  ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичния общински съвет на следното Питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

  1. Не намирате ли, че сделката с общинска собственост е в ущърб на софиянци, при положение, че вместо строеж на детска градина в двойно по-малък имот, те получават строеж на шестетажна сграда в близост до детска градина?
  2. Какви действия биха могли да бъдат предприети, според Вас, за да бъде защитен интереса на всички софиянци, а не само този на инвеститора Петьо Блъсков (донякъде и на живущите в м. „Изток-Изток“), за сметка на гражданите, живеещи в „Дианабад“ и всички софиянци в цялост.

 

Благодаря Ви предварително.

 

С уважение,

Марта Георгиева

 

Накратко:

Питаме Фандъкова дали ще защити интереса на жителите на Дианабад, който е нарушен чрез заменка, прикрита като взаймни дарения, между Столична община и Петьо П. Блъсков. Със свое решение от 2017 г. Столична община разрешава строежа на шестетажна сграда близо до площадка и детска градина. Това предизвика недоволството на жителите на Дианабад и излизането им на протест.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА20-ВК66-9658/13.11.2020 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Любомир Петров Георгиев
Любомир Петров Георгиев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK