Попитахме какъв е контролът от страна на СО върху топломерите

07 ноември 2022, понеделник Viber

Попитахме какъв е контролът от страна на СО върху топломерите

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е
от инж. Грети Стефанова – общински съветник от Демократична България    

 

Относно: Топломери и тяхната принудителна подмяна

Във всяка абонатна станция на „Топлофикация София“ в Столична община са разположени топломери и водомери, които са собственост на „Топлофикация София“ ЕАД. Във всеки апартамент, включен към „Топлофикация София“ ЕАД, на всеки радиатор се разполагат топломери, а на водопроводните тръби и водомери, които имат 10-годишен гаранционен срок, по думите на фирмите за топлинно счетоводство, които се заплащат от абонатите. При поставянето на уредите, на абонатите не се дава документ на производител на уреда, поставен на радиаторите в апартаментите им. След изтичането на десетгодишния срок, абонатите са принудени да подменят уредите, които са в изправност и без доказана нужда от подмяна. А в абонатната станция, няма никаква гаранция за качеството на измервателните уреди, защото никой не дава информация на живущите за тяхното състояние. Тези уреди от абонатната станция,се карат за проверка в лаборатория, на другия край на България, при което в голяма степен се компрометират от транспортирането. И никой не доказва на абонатите на Топлофикация София, че измерените показания, на база на които им се начислява такса за услугата, са коректни.

Какъв контрол упражнява Столична община върху тези действия и как защитава интереса на софиянци, които са ощетени първо от компрометирани измервателни уреди в абонатните станции, второ от принуда за подмяна на изправни уреди в жилищата си и трето, поставяне на уреди, които не са избрани по ЗОП. Защо на измервателните уреди, които поставят топлинните счетоводители, не пише фирмата производител, а пише името на фирмата топлинен  счетоводител?

Моля да включите отговора на питането в дневния ред на следващото заседание на Столичния общински съвет.

С уважение,

инж. Грети Стефанова
Общински съветник от “Демократична България”

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА22-ВК66-13108/02.11.2022 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Грети Иванова Стефанова

Общински съветник в СОС

Грети Иванова Стефанова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK