Попитахме от кои проекти СО смята да спести 8 млн. лв. и какви инфраструктурни ремонти ще приоритизира в кризата

15 април 2020, сряда Viber

Попитахме от кои проекти СО смята да спести 8 млн. лв. и какви инфраструктурни ремонти ще приоритизира в кризата

ДО

Цветан Божинов

Зам.-кмет по инвестиции и строителство 

в Столична община

 

ДО

Членовете на Комисията по „Транспорт и туризъм“ 

към Столичен общински съвет

 

Уважаеми г-н Божинов, 

Уважаеми дами и господа,

 Във връзка с изявления по медиите на г-жа Йорданка Фандъкова, че се планира 8 милиона лева да бъдат спестени от строителната и капиталова програми за 2020 г. заради епидемията от коронавирус, бихме желали на следващото заседанието на ПК по „Транспорт и туризъм“ да присъства г-н Цветан Божинов, заместник кмет по инвестиции и строителство и да предостави информация на общинските съветници, членове на комисията, по следните въпроси:

 

1) Конкретно, кои проекти няма да се реализират, за да бъде осигурен ресурсът от 8 млн лева и за кога е планирано те да бъдат отложени?

 

2) Кои проекти за ремонт на инфраструктура на градския транспорт, например – релсов път, са с пълна готовност за реализация и могат да се реализират веднага, при осигуряване на финансиране? Запознати сме, че бул. “Джеймс Баучър” и трамвайното трасе са такива, но не се реализират, поради липса на финансиране. Какво се случва с планирания ремонт за тази година на трамвайното трасе на линия 5 от Съдебната палата до Княжево? Смятаме за изключително целесъобразно, с оглед намаления пътникопоток в момента, да бъде инвестирано в реконструкция на такава инфраструктура, тъй като ще бъдат засегнати много по-малко хора, в сравнение ако се реализират по друго време.

 

3) Администрацията на Столична община изготвила ли е списък с резервни проекти, които да бъдат изпълнени, при отпадане на реализацията на някой проект от Капиталовата програма на общината? 

 

4) Столична община и властите призовават в настоящата епидемиологична обстановка да се пътува индивидуално, с лични автомобили и да се избягват груповите форми на придвижване. За целта дори са спрени зоните за платено паркиране. Защо Столична община въпреки това ще реализира преасфалтиране на основния за София бул. “България”, като така ще затрудни придвижването на стотици хиляди души, ползващи го ежедневно, вместо парите за това преасфалтиране да се ползват за други проекти, които не затрудняват толкова движението. Например, заради намаления пътникопоток в градския транспорт, сега е идеален момент да се ремонтират трамвайни трасета в лошо състояние, освен вече предвидените, да се строят пробиви, да се ремонтират вътрешноквартални улици и др. Призоваваме средствата от ремонта на булеварда да се пренасочат за това, а преасфалтирането му да се отложи.

 

5) Дали и кога г-н Цветан Божинов планира да внесе доклад за приемане на коригирана капиталова и строителна програми за 2020 г., заедно с включени резервни проекти?

 

Г-н Контрера, във връзка с гореизложеното Ви молим, като председател на ПК по „Транспорт и туризъм“, да поканите г-н Божинов на следващото заседание на комисията.

 

С уважение,

 

Симеон Ставрев

Член на комисия „Транспорт и туризъм“ в Столичен общински съвет

 

Виктор Чаушев

Експерт към комисия „Транспорт и туризъм“ в Столичен общински съвет

 

Накратко:

Във връзка с изявления по медиите на г-жа Йорданка Фандъкова, че се планира 8 милиона лева да бъдат спестени от строителната и капиталова програми за 2020 г. заради епидемията от коронавирус, бихме желали на следващото заседанието на ПК по „Транспорт и туризъм“ да присъства г-н Цветан Божинов, заместник кмет по инвестиции и строителство и да предостави информация за това: от какви проекти ще бъдат спестени заявените от г-жа Фандъкова 8 млн. лв.; кои инфраструктурни проекти ще получат приоритет и защо е планиран ремонт на ключов булевард в условия, насърчаващи придвижването на столичани с личните им автомобили в полза на социалното дистанциране.

Вид:

Други

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK