Попитахме Столична община за дългогодишния казус с бившата директорка на 151 ЦДГ “Леда Милева”и дейността на Дирекция “Образование”

09 февруари 2022, сряда Viber

Попитахме Столична община за дългогодишния казус с бившата директорка на 151 ЦДГ "Леда Милева"и дейността на Дирекция "Образование"

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-Н МИРОСЛАВ БОРШОШ
ЗАМЕСТНИК-КМЕТ ПО НАПРАВЛЕНИЕ „КУЛТУРА,
ОБРАЗОВАНИЕ, СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ“

ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

П И Т А Н Е
от Михаил Паргов – общински съветник от Демократична България       

                               

Относно:  Дейността на Дирекция „Образование“ и казусът с ДГ 151 „Леда Милева“

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Боршош,

 

Във връзка с проточилия се в годините казус с уволнената директорка на ДГ 151 „Леда Милева“ – г-жа Гошкарян, изникнаха поредица от въпроси, свързани с работата на Дирекция „Образование“, на които очаквам да дадете отговор:

 

  1. Защо администрацията на Столична община допуска системно грешки в заповедите си за уволнение, така че да бъдат оспорени и впоследствие спечелени?

(Умишлено ли се изготвят необосновани и немотивирани заповеди за уволнение, което води до системната им отмяна от съда?)

  1. Защо се налага родители да търсят съдействие лично от кмет и зам.-кмет за решаване на въпроси, които би трябвало да бъдат решавани на ниво ДО? Умишлено ли бездейства ДО?
  2. Защо години наред не са извършвани проверки в 151 ДГ, въпреки сигналите? Има ли покровителство над директори от страна на ДО?
  3. Имат ли основание родителите да се притесняват от ново възстановяване на г-жа Гошкарян?
  4. Ще предприеме ли СО мерки за отстраняването на адвокат Гьошев, личен адвокат на г-жа Гошкарян, от длъжност към ДГ, на която е назначен?
  5. Какъв е коментарът Ви около факта, че около 30 деца са посещавали 151 ДГ „Леда Милева“, без да фигурират в ИСОДЗ? В колко други ДГ е налична тази порочна практика?
  6. Има ли Дирекция „Образование“ достъп до НЕИСПУО и обвързана ли е базата данни с ИСОДЗ?
  7. Моля да ми бъде предоставен резултатът от проведената през октомври 2021 г. от ДО анкета сред обществените съвети на детските заведения.
  8. Моля да ми бъде предоставен докладът от одита, който e възложен от г-жа Фандъкова за работата на Дирекция „Образование“.

 

С уважение,

Михаил Паргов

Общински съветник от Демократична България

Накратко:

За дългогодишното безхаберно отношение на директорката на 151 ЦДГ „Леда Милева“ и бездействието на Столична община и по-конкретно Дирекция Образование е говорено много. Тя е уволнена в края на 2019 г. поради инцидент с дете, но след 2-годишен период на съдебни дела, е възстановена на работа. Тъй като родителите на децата, които посещават детското заведение категорично отказват да приемат връщането ѝ, директорката е освободена отново, а на нейно място има изпълняващ длъжността директор.

Защо е важно:

По време последното заседание на Комисията по образование и култура стана ясно, че 30 деца са били приети в градината без да минат през електронната система за прием на СО. Общинският съветник Михаил Паргов пък инфомира общинските съветници, че уволненената отново бивша директорка по време на краткия си повторен престой в детската градина е подписала абонаментен договор от името на градината за правни услуги с адвоката, който я представлява по време на съдебното дело срещу Столична община. За да се проследят всички събития и да има максимална прозрачност, се обърнахме към столичния кмет с конкретни въпроси, които да доведат до повече яснота около целия казус.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА22-ВК66-1277/08.02.2022 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK