Попитахме столичния кмет защо допуска нарушения от страна на антидемократични групи на територията на София

17 май 2022, вторник Viber

Попитахме столичния кмет защо допуска нарушения от страна на антидемократични групи на територията на София

ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

П И Т А Н Е
от Марта Георгиева – общински съветник от Демократична България    

Относно: Нарушения на законовия ред от страна на антиевропейски, антидемократични и антихуманни групи на територията на Столична община

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

В последно време гражданите на София бяхме силно възмутени, че пространството пред знакови български институции е „резервирано“ от антидемократичната партия „Възраждане“ за дълъг период от време, което възпрепятства българските граждани да упражнят правото си на свободно събиране и изразяване.

При неколкократните ми разговори с дирекция „Сигурност“ на Столична община, вашите служители споделиха, че няма механизъм да се предотврати така нареченото „резервиране“, тъй като режимът за масовите мероприятия е уведомителен. Така да се каже:  „първият по време е първи по право“.

Добре, обаче, последвалите събития показаха, че същото не се спазва за уведомления за друг тип събития с демократична и европейска насоченост:

Още на 21. 04. 2022 г, лично аз (като член на „Гражданската инициатива за демонтиране паметника на съветската армия в София) подадох уведомление в деловодството на Столична община за събитие, което да се проведе на 4-ти май 2022 г. и да представлява „опаковане на монумента на окупационната Червена армия“ с български и украински знамена, с което да изразим солидарност с окървавената Украйна.

Провеждането на това събитие НЕ беше осигурено от дирекция „Сигурност“ и СДВР, макар уведомлението да беше за 17 часа, а гражданите да бяха поканени от 18:00 часа, тоест – органите са имали достатъчно време, за да обезопасят пространството.

Вместо това, събитието беше осуетено и бяха допуснати сблъсъци, след като мястото беше окупирано от същите недемократични агитки, предполагаемо свързани с БСП и партия „Възраждане“ (лидерът на последната дори присъстваше). Не бяха изпълнени изискванията на чл. 10, ал. 3 на ЗСММ да бъдат отстранени „лицата, които с поведението си пречат за провеждането му“ и “грубо нарушават обществения ред“. Напротив – беше допуснато незаконно навлизане на автомобил в парка с рег. номер СА 1850 ТВ, озвучаващ пространството със звукова техника.

 

Вие не отговорихте на призива на Демократична България и не използвахте законовите си правомощия да забраните шествието на т.нар “Безсмъртен полк“ на 9 май, което прославя мракобесния комунистически режим и наложилия го у нас СССР, въпреки че комунистическият режим е обявен със закон за престъпен в нашата държава. В закона се казва, че БКП идва на  власт „с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.“

Вие позволихте знамена със сърп и чук, символи KGB и Z, руски знамена, портрети на убийците Путин и Рамазан Кадиров, да манифестират в центъра на София и да се прекланят пред монумента на окупационната Червена армия, довела престъпния комунистически режим в България. И то в момент, в който Руската армия окупира европейска Украйна и избива народа й.

В тази обстановка на актуално извършване на военни престъпления от страна на Русия в Украйна, кметът на Рига, например, забрани честванията и ги нарече равносилни на „фестивал на смъртта“.

Вместо това, в София Вие предварително съдействахте за почистване на монумента за честванията на агресора на България и Украйна и не взехте мерки и срещу наличието на паравоенни формирования в нощта срещу 9-ти май, въпреки охраната от „Егида“ и денонощното видеонаблюдение и с камери на Столична община.

Стигна се и до по-дръзко нарушаване на законовия ред в България и застрашаване на националната ни сигурност, при допускането на вишка до балкона на собствения Ви кабине, с която бе свалено законно поставеното украинско знаме.

На основание чл. 129,  ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на Столичния общински съвет на следното Питане, което да бъде включено в Дневния ред на СОС:

 1. Какви са възможностите за противодействие на „резервирането“ на знакови пространства пред ключови институции за дълъг период от време и за забраната за събития, които са против конституционно установения ред и/или нарушават правата и свободите на другите граждани?
 2. Използвани ли са тези възможности от Столична община в последните три месеца, за да се осуети „окупирането“ на тези общи пространства и да се осигури провеждането на други свободни изяви?
 3. Какви мерки бяха взети от Вас (съгласно задължението Ви по чл. 9, ал. 2 от ЗСММ), дирекция „Сигурност“ на Столична община и общинска полиция, за да се осигури провеждането на съгласуваното събитие „Опаковане на МОЧА“ на 4-ти май 2022 г.?
 4. Има ли анализ на провала на мерките за сигурност на 4-ти май 2022г, както и санкционирани служители? Моля да приложите анализа.
 5. Как е допуснато нерегламентирано навлизане в „Княжеската градина“ на автомобил с рег. номер СА 1850 ТВ, озвучаващ пространството със звукова техника?
 6. Има ли издадени от Вас наказателни постановления, съгласно правомощия по чл. 14, ал. 3 от ЗСММ във връзка с нарушаването на реда на 4-ти май 2022 г?
 7. Съгласувано ли е почистването на обект „Паметник на Съветската армия“, проведено на 30-ти април 2022г. и кой е организаторът?
 8. Съгласувано ли е навлизането на две коли с регистрационни номера СВ 8714 ТЕ и СВ 7650 СТ с ОП „Паркове и градини“ и дирекция „Зелена система“ (забелязани на място лично от мен) на 30-ти април 2022г.?
 9. Моля за копие от съгласувателното писмо за почистването и за навлизането на МПС на 30-ти април 2022г.
 10. Кой е организатор на шествието на 9-ти май до монумента на Червената армия?
 11. Какви са отговорностите на Столична община съгласно „Договор за съвместно ползване на недвижим имот“ от 03.02.2006 между Областната управа и Столична община на обект „Паметник на Съветската армия“ и околното му пространство, според който „Областна администрация на Област София предоставя за управление и съвместно ползване обект „Паметник на Съветската армия“ и околното му пространство“‘?
 12. В какво се състои управлението на обект „Паметник на Съветската армия“ и околното му пространство от страна на Столична община през последните 10 години?
 13. Охранява ли се районът на „паметника на Съветската армия“ от „Егида София“ ЕАД, както твърди министър Младен Маринов в отговор на парламентарно питане: https://parliament.bg/bg/topical_nature/ID/30581?
 14. Отразено ли е от денонощното видеонаблюдение от камерата на Столична община съмнително поведение на лица с камуфлажни облекла и маски, „охраняващи“ монумента на 8-ми срещу 9-ти май, и уведомен ли е за това съмнително поведение дежурният служител на „Общинска полиция“ (каквато е практиката, според Ваш отговор до мен СОА18-ГР94-5790-(1) от 21,11.2018 г.).
 15. Какви мерки са предприети за проверка на това „съмнително поведение“?

 

С уважение,

Марта Георгиева

Накратко:

В последно време пространството пред знакови български институции е „резервирано“ от антидемократичната партия „Възраждане“ за дълъг период от време, което възпрепятства българските граждани да упражнят правото си на свободно събиране и изразяване. При неколкократните разговори с дирекция „Сигурност“ на Столична община, служителите споделиха, че няма механизъм да се предотврати така нареченото „резервиране“, тъй като режимът за масовите мероприятия е уведомителен. Така да се каже:  „първият по време е първи по право“.

Защо е важно:

В столицата ни се стигна и до по-дръзко нарушаване на законовия ред в България и застрашаване на националната ни сигурност, при допускането на вишка до балкона на столичния кмет, с която бе свалено законно поставеното украинско знаме. Затова общинският съветник Марта Георгиева се обърна към столичния кмет, за да получи отговори на 15 важни въпроса.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА22-ВК66-4932/17.05.2022 г.

Отговор:

Свалете

Вносители:

Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK