Предложихме две краткосрочни мерки, които да подпомогнат украинските граждани, бягащи от войната

14 март 2022, понеделник Viber

Предложихме две краткосрочни мерки, които да подпомогнат украинските граждани, бягащи от войната

И С К А Н Е

от

Симеон Ставрев – общински съветник от „Демократична България“

 

Относно: Подпомагане на украинските граждани в София, прогонени от родината си поради войната на Русия в Украйна и ролята на Столична община

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

В ранните часове на 24 февруари Руската федерация започна война в Украйна – суверенна държава, която е избрала мирния и европейски път на своето демократично развитие. Намерението на Путин през 21 век да прекрои със сила границите на Стария континент, постави множество предизвикателства пред всички държави-членки на Европейския съюз.

За съжаление губещите в тази ситуация са украинските граждани (основно жени и деца), на които се наложи бързо да изоставят изцяло досегашния си живот, за да могат да оцелеят, като по този начин и не по свое желание се превърнаха във военни бежанци.

Българските институции заеха категорична позиция и ясно назоваха престъплението, което извърши Руската федерация. Столичният общински съвет гласува декларация по време на заседанието си на 10 февруари, с която ясно подкрепи украинския народ.

Г-жо Фандъкова,

Столична община прояви човечност и съчувствие към украинските граждани, които се озоваха в нашата столица поради войната в родината им. Вече бяха настанени семейства в бази на СО, Столичната агенция за приватизация и инвестиции ще ги подпомогне как да намерят по-лесно работни позиции в нашата столица, а пък по време на заседанието на Столичния общински съвет на 10 март ще се гласуват финансови средства, с които да се помогне на украински граждани и  предостави помещение, което да подпомогне дейността на „Сдружение на украинските организации в България Мати Украйна“. 

На 2 март с Ваша заповед наредихте паркинга, който се намира до Националния дворец на културата, да може да се използва от украински граждани, пристигнали в България със своите автомобили.

От „Демократична България“ бихме искали да разширим обхвата на тази заповед, като представим две допълнителни предложения. Тяхната идея е да подпомогне по-бързото адаптиране на украинските граждани в София, особено тези, които за първи път са в нашата столица и към този момент не е ясно дали няма да се наложи да останат повече време тук.   

На територията на града ни има 8 буферни паркинга към столичното метро. Считаме, че те биха могли да бъдат използвани от украинските граждани, за да паркират своите автомобили спокойно, без да се притесняват, че нещо ще се случи с тях, особено с оглед на примери на необяснима агресия към тях в социалните мрежи. Нещо повече, по този начин не би се наложило да се извършват промени в наредби и правилници за паркиране в синя и зелена зона, които от своя страна изискват обществени обсъждания и допълнителни публични процедури.

Второто ни предложение е свързано с градския транспорт. Вярваме, че в първоначалния период на ориентиране в града ни, би било изключително полезно за украинските граждани да използват пълноценно градския транспорт.

Смятаме, че тези предложения за допълнителни мерки, които да подпомогнат украинските бежанци в столицата ни, е необходимо да бъдат в сила за период от 1 до 2 месеца. С Ваша заповед бихте могли да възложите на „ЦГМ“ ЕАД да подпомогне безплатното паркиране в буферните паркинги на метрото на автомобили с украинска регистрация, както и издаването на безплатни превозни документи за този период за украински граждани. Този период би следвало да е достатъчен, за да могат да се аклиматизират към новата реалност, пред която са изправени. Разбира се, всички се надяваме това жестоко нападение към държавата им да бъде прекратено възможно най-скоро.

 

С уважение,

Симеон Ставрев

Общински съветник в Столичен общински съвет от „Демократична България“

Накратко:

В ранните часове на 24 февруари Руската федерация започна война в Украйна – суверенна държава, която е избрала мирния и европейски път на своето демократично развитие. Намерението на Путин през 21 век да прекрои със сила границите на Стария континент, постави множество предизвикателства пред всички държави-членки на Европейския съюз. За съжаление губещите в тази ситуация са украинските граждани (основно жени и деца), на които се наложи бързо да изоставят изцяло досегашния си живот, за да могат да оцелеят, като по този начин и не по свое желание се превърнаха във военни бежанци.

Защо е важно:

На територията на града ни има 8 буферни паркинга към столичното метро. Считаме, че те биха могли да бъдат използвани от украинските граждани, за да паркират своите автомобили спокойно, без да се притесняват, че нещо ще се случи с тях, особено с оглед на примери на необяснима агресия към тях в социалните мрежи. Второто ни предложение е свързано с градския транспорт. Вярваме, че в първоначалния период на ориентиране в града ни, би било изключително полезно за украинските граждани да използват пълноценно градския транспорт. Смятаме, че тези предложения за допълнителни мерки, които да подпомогнат украинските бежанци в столицата ни, е необходимо да бъдат в сила за период от 1 до 2 месеца. Този период би следвало да е достатъчен, за да могат да се аклиматизират към новата реалност, пред която са изправени. Разбира се, всички се надяваме това жестоко нападение към държавата им да бъде прекратено възможно най-скоро.

Вид:

Други

Входящ номер:

СОА22-ВК66-2430/14.03.2022 г.

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK