Предложихме премахване на тоталитарни паметници и имена в “Лозенец”

06 май 2020, сряда Viber

Предложихме премахване на тоталитарни паметници и имена в "Лозенец"

ДО
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Предложение
от
Константин Павлов – кмет на район “Лозенец”

 

Относно: Премахване на символи на тоталитаризма и съветската окупация от територията на район “Лозенец”

 

Уважаема госпожо Фандъкова, 

По повод Деня на Европа, 9 май, Ви предлагам да осъществим съвместна инициатива, насочена към утвърждаването на демократичните проевропейски ценности и свързаните с тях символи, като важна част от ангажиментите ни към гражданите на столицата. 

 

Затова предлагам заедно да инициираме: 

 

1. Създаването на парк “Анна Политковская” –  в памет на един от най-смелите гласове в съвременната журналистика, име, превърнало се в символ на свободното слово и стремежа към демокрация – който да бъде разположен в градина „Черни връх“, намираща се по протежението на бул. „Черни връх“, между ул. „Йоан Екзарх“ и ул. „Червена стена“. 

 

Наличните в момента на това място (терен със статут на публична общинска собственост) релефи от бял мрамор и бронзовата скулптура, изобразяваща двама съветски бойци в бой, да бъдат преместени, като бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство. 

 

Ако на мястото на съществуващия паметник (наричан още „костница“) бъдат открити тленни останки, прахът или костите да бъдат преместени в някой от столичните гробищни паркове и да бъдат препогребани според хуманитарното право на достойно погребение. 

 

2. Преоформянето на “Моста на дружбата” (наричан още Мост „Граф Игнатиев“), намиращ се на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, при което да бъдат преместени унизителните скулптурни групи представляващи двойки, в които българският участник е в подчертано подчинено положение, както и да бъдат включени в експозицията на Музея на социалистическото изкуство. Част от тази инициатива да бъде и възвръщането на традиционното име на моста като „Самоковски мост“

  

Така ще бъде възможно да се пристъпи и към обсъждане на възвръщането на историческото име на днешната ул. „Граф Николай Игнатиев” като „Самоковска”. 

В очакване на Вашата реакция,

С уважение,
Константин Павлов
Кмет на район “Лозенец”

 

Накратко:

По слуай Деня на Европа на 9 май кметът на столичния район “Лозенец” Константин Павлов се обърна към столичния кмет Йорданка Фандъкова с предложение за съвместна инициатива, насочена към утвърждаването на демократичните проевропейски ценности и свързаните с тях символи, като важна част от ангажиментите към гражданите на столицата. Павлов предложи да бъдат преместени в Музея на социалистическото изкуство скулптурни композиции, възхваляващи тоталитарната епоха, от два обекта, намиращи се на територията на района, да бъде възвърнато традиционното име “Самоковски мост” на моста, намиращ се на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“, както и да бъде създаден парк “Анна Политковская” - в памет на един от най-смелите гласове в съвременната журналистика, име, превърнало се в символ на свободното слово и стремежа към демокрация.

Вид:

Други

Вносители:

Константин Петров Павлов

Кмет на район Лозенец

Константин Петров Павлов
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK