Призовахме за спиране на изграждането на наказателен паркинг в Надежда 1 от ЦГМ

11 ноември 2020, сряда Viber

Призовахме за спиране на изграждането на наказателен паркинг в Надежда 1 от ЦГМ

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

 

КОПИЕ

ДО КМЕТА НА РАЙОН „НАДЕЖДА“

Г-Н ДИМИТЪР ДИМОВ

 

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ИКОНОМИКА И СОБСТВЕНОСТ

Г-Н НИКОЛАЙ СТОЙНЕВ

 

ДО ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-Н ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ

 

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

 

 

ПИСМО

От Михаил Паргов, Методи Лалов, Марта Георгиева и Яна Тодоранова –

Общински съветници в Столичен общински съвет

 

Относно: Изграждането на наказателен паркинг в Надежда 1 от ЦГМ

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

На 15 октомври 2020 г. по поръчение на ЦГМ са започнали строителни дейности в Надежда 1 в междублоковото пространство между блокове 112 и 122 и ДГ 172. Въпреки че проучването ни сочи, че формално всички приложими процедури са спазени, Ви призоваваме незабавно да разпоредите спиране на строителните дейности и да възложите преразглеждане на първоначалния план в диалог с гражданите, които са пряко засегнати от този проект.

Негодуванието на местната общност се въплъти в 2 спонтанно организирани протеста, на които районният кмет г-н Димов присъства. Вследствие на поетия от него ангажимент за диалог и корекции в изготвения план представители на инициативния комитет се срещнаха с него и представители на ЦГМ. Очакването на гражданите беше, че корекцията ще остави съществена част от терена, за да бъде облагородена и използваема за техните нужди, както и че предназначението му ще бъде променено от наказателен към платен паркинг. Изпратеният по-късно чертеж и продължаващите строителни дейности сочат, че тези обещания няма да бъдат спазени.

Намерението за позициониране на наказателен паркинг в междублоково пространство е изначално порочно. Ясно е, че то ще навреди на качеството на живот в Надежда 1. Дейностите, свързани с наказателния паркинг, ще генерират сериозен допълнителен трафик с всички последващи негативи, включително замърсяване на средата, негативен ефект върху сигурността, премахване на дълголетни дървесни видове и зелени площи. Тези негативи ще се отразят и на децата, които посещават ДГ 172.

Във връзка с осъществяването на проекта:

Вече са премахнати дървета на територията, включително орехи и черници. Не е представен документ за разрешение. Сигнал №227279/ СОА20-КЦ01-42121/ 23.10.2020 (Премахване на дълготрайни дървета в нарушение на Наредба на Столичен общински съвет за зелената система);

  • Премахнато е общинско баскетболно игрище.
  • Дори с корекцията, предложена от ЦГМ след среща с инициативния комитет на местната общност, планът не оставя пространство за живущите и предопределя липсата в бъдеще на спортен терен, зелени площи и детска площадка. Проектът се разпростира дори върху тази част от земята до блок 122, за която жителите успешно са защитили проект по програмата „Зелена София“ през 2019 година.
  • Съществува план за изграждане на еднопосочна улица между блок 122 и терена, отдаден под наем на ЦГМ. Когато се пристъпи към изграждането ѝ, и минималната зеленина, която е останала, ще бъде отстранена.

Вярваме, че СО има капацитет да намери подходящ терен за нуждите на ЦГМ, който няма да изисква бетониране на междублоково пространство в непосредствена близост до детска градина и ще позволява безпроблемно придвижване до и от наказателния паркинг, без да натоварва жилищна зона.

За дългосрочно осигуряване на качествен живот на гражданите от Надежда 1 и за увеличаване на капацитета на ДГ 172 предлагаме част от терена да бъде отредена за детската градина. Останалата част да бъде отредена за зелена площ с възможност за планиране на изграждането на детска площадка и зона за спорт.

*Предложението вече е включено в допълнителния списък към Доклад вх. № СОА20-ВК66-8836/23.10.2020 относно: Приемане на Програма за строителство на детски градини 2021 – 2023 г., изпратен от Михаил Паргов на 6 октомври 2020.

 

София, 10 ноември 2020

 

С уважение,

Яна Тодоранова

Методи Лалов

Марта Георгиева

Михаил Паргов

 

 

Накратко:

Призовахме кмета Фандъкова за незабавно спиране на строителните дейности за изграждане на наказателен паркинг в Надежда 1 от ЦГМ и преразглеждане на първоначалния план в диалог с гражданите, които са пряко засегнати от този проект. За дългосрочно осигуряване на качествен живот на гражданите от Надежда 1 и за увеличаване на капацитета на ДГ 172 предлагаме част от терена да бъде отредена за детската градина. Останалата част да бъде отредена за зелена площ с възможност за планиране на изграждането на детска площадка и зона за спорт.

Защо е важно:

Намерението за позициониране на наказателен паркинг в междублоково пространство е изначално порочно. Ясно е, че то ще навреди на качеството на живот в Надежда 1.

Вид:

Други

Вносители:

Методи Орлинов Лалов
Методи Орлинов Лалов
Марта Руменова Георгиева

Общински съветник в СОС

Марта Руменова Георгиева
Михаил Детелинов Паргов

Общински съветник в СОС

Михаил Детелинов Паргов
Яна Веселинова Тодоранова

Общински съветник в СОС

Яна Веселинова Тодоранова
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK