Пробиви на основни булеварди в София

24 август 2021, вторник Viber

Попитахме кога ще бъдат завършени пробивите на основни булеварди в София, обещани от Фандъкова

ДО КМЕТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

ЧРЕЗ:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СТОЛИЧЕН 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Г-Н ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми г-н Герджиков,

На основание чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Столичен общински съвет, моля да ми отговорите устно и писмено на първата следваща сесия на СОС на следното питане, което да бъде включено в Дневния ред на Съвета:

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Относно: Пробиви на основни булеварди в София

Уважаема г-жо Фандъкова,

В София липсват пробиви на някои основни булеварди, които сериозно могат да повлияят в посока облекчаване на трафика и ускоряване на придвижването в града както с личен автомобил, така и с градски транспорт. Разпределянето на транспортните потоци извън центъра на града ще има ефект и върху чистотата на въздуха. В южна посока това е разширението на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „Цар Борис |||“ до бул. „Черни връх“ и неговото продължение – бул. „Филип Кутев“ до бул. „Симеоновско шосе“. В източна посока това е незавършеният бул. „Копенхаген“ от метростанция „Младост 3“ до бул. „Цариградско шосе“, както и връзка от бул. „Брюксел“ при Терминал 2 на Летище София до Софийски околовръстен път. В северна посока това е бул. „Източна тангента“, който трябва да свърже Северна скоростна тангента с бул. „Владимир Вазов“ и бул. „Ботевградско шосе“, както и пробивите на бул. „Илиянци“ и бул. „Рожен“ до Северна скоростна тангента. В западна посока – разширението на бул. „Ломско шосе“ и пробивът на бул. „Обелско шосе“ до Околовръстното шосе.

Някои от тези пробиви присъстват в капиталовата програма на Столична община почти всяка година, но за съжаление реални строителни дейности по тях няма. Други от тях въобще не присъстват при планирането на бюджета. Кметът на София, както и общински съветници, нееднократно са казвали колко важни са изброените пътни отсечки. Всички те присъстват и в предизборната програма на г-жа Фандъкова в мандат 2019-2023, който скоро ще бъде преполовен и за мен строи въпросът – дали въобще обещаните булеварди ще бъдат завършени.

Южна София

Бул. „Тодор Каблешков“ трябва да бъде основен булевард с 2 платна с по 3 ленти и разделителна ивица с необходимата широчина за скоростен трамвай. Създаване на нова трамвайна линия №2 тип леко метро (Light Rail), която да покрива цялото трасе на бул. „Тодор Каблешков“ може да бъде със следния маршрут: започвайки от бул. “Цар Борис III“ (правейки връзка с трамваи №5 и №11), връзка с трамвай №7 при бул. „България“, МС „Витоша“ при бул. „Черни връх“ (правейки връзка с трамвай №10), МС Г„.М.Димитров“ при бул. „Драган Цанков“, 4-ти километър, правейки връзка с продължението на 3-тата метролиния, Червено знаме при бул. „Шипченски проход“ (правейки връзка с трамвай №20). 

По тази причина моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Тодор Каблешков“, осигурено финансиране и краен срок за следните участъци:

  • северно платно от ул. „Луи Айер“ до ул. „Емилиан Станев“;
  • южно платно от ул. „Луи Айер“ до ул. „Емилиан Станев“;
  • разширение на булеварда между бул. „Цар Борис |||“ и бул. „България“.

Моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Филип Кутев“, осигурено финансиране и краен срок за участъка от бул. „Черни връх“ до бул. „Симеоновско шосе“.

Източна София

Удължаването на бул. „Копенхаген“ от бул. „Цариградско шосе“ до ж.к. Младост, както и продължаването на трасето на трамвай 20 по него, ще даде повече възможности на жителите на Младост за бърз изход от квартала и директна връзка с ж.к. Дружба.

По тази причина моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Копенхаген“, осигурено финансиране и краен срок за участъка от бул. „Цариградско шосе“ до ж.к. Младост.

Връзка на бул. „Брюксел“ с Околовръстното шосе ще създаде най-дългия безсветофарен маршрут в София – от бул. „Цариградско шосе“, през Летище София, чак до бул. „Ботевградско шосе“.

По тази причина моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за пробив от бул. „Брюксел“ от летището до СОП, осигурено финансиране и краен срок.

Северна София

Изграждането на бул. „Източна тангента“ от Северна скоростна тангента (ССТ) през бул. „Владимир Вазов“, бул. „Ботевградско шосе“ до бул. „Шипченски проход“ се бави вече няколко години, а това е ключова отсечка, която е част от същия ринг, в който попада и бул. „Тодор Каблешков“, като комбинацията от двете трасета ще разтовари значително бул. „Цариградско шосе“, Канала и бул. „България“.

По тази причина моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Източна тангента“, осигурено финансиране и краен срок за следните участъци:

  • от ССТ до бул. „Владимир Вазов“;
  • от бул. „Владимир Вазов“ до бул. „Ботевградско шосе“;
  • от бул. „Ботевградско шосе“ до бул. „Шипченски проход“.

Моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Илиянци“ до СОП, осигурено финансиране и краен срок.

Моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за завършването на бул. „Рожен“ (нов) до СОП, осигурено финансиране и краен срок.

Западна София

Моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за разширението на бул. „Ломско шосе“ до СОП, осигурено финансиране и краен срок.

Моля да ми отговорите завършено ли е отчуждаването на имотите по трасето, има ли договор/и с изпълнител за продължението на бул. „Обелско шосе“ до СОП, осигурено финансиране и краен срок.

Околовръстно шосе

Софийския околовръстен път (СОП) е един от най-важните фактори за изваждане на колите от града и намаляване на задръстванията. Директното трасе на СОП особено около пътния възел на бул. „Цар Борис III“ поне до кв. Овча купел често е труднопроходимо.

По тази причина моля да ми отговорите дали Столична община е завършила всички процедури, които зависят от нея и какви са те, за да може Агенция пътна инфраструктура (АПИ) да възложи на изпълнител изграждането на този последен участък от СОП.

София                                                                                                                        

24 август 2021

С уважение,

……………………………..

(СИМЕОН СТАВРЕВ)

Документът е подписан с електронен подпис.

Приложение

Обещани за завършване булеварди, пробиви и разширения от ГЕРБ и г-жа Фандъкова в мандат 2019-2023. Картата е взета от fandakova.bg.

Накратко:

В София липсват пробиви на някои основни булеварди, които сериозно могат да повлияят в посока облекчаване на трафика и ускоряване на придвижването в града както с личен автомобил, така и с градски транспорт. Разпределянето на транспортните потоци извън центъра на града ще има ефект и върху чистотата на въздуха. В южна посока това е разширението на бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „Цар Борис |||“ до бул. „Черни връх“ и неговото продължение - бул. „Филип Кутев“ до бул. „Симеоновско шосе“. В източна посока това е незавършеният бул. „Копенхаген“ от метростанция „Младост 3“ до бул. „Цариградско шосе“, както и връзка от бул. „Брюксел“ при Терминал 2 на Летище София до Софийски околовръстен път. В северна посока това е бул. „Източна тангента“, който трябва да свърже Северна скоростна тангента с бул. „Владимир Вазов“ и бул. „Ботевградско шосе“, както и пробивите на бул. „Илиянци“ и бул. „Рожен“ до Северна скоростна тангента. В западна посока - разширението на бул. „Ломско шосе“ и пробивът на бул. „Обелско шосе“ до Околовръстното шосе.

Защо е важно:

Някои от тези пробиви присъстват в капиталовата програма на Столична община почти всяка година, но за съжаление реални строителни дейности по тях няма. Други от тях въобще не присъстват при планирането на бюджета. Кметът на София, както и общински съветници, нееднократно са казвали колко важни са изброените пътни отсечки. Всички те присъстват и в предизборната програма на г-жа Фандъкова в мандат 2019-2023, който скоро ще бъде преполовен и за мен строи въпросът - дали въобще обещаните булеварди ще бъдат завършени.

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА21-ВК66-7907

Отговор:

Свалете

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK