Проект за разширение на ул. “Опълченска”

26 ноември 2019, вторник Viber

Попитахме защо се бави планираното преди 20 години разширение на ул. "Опълченска"

ПИТАНЕ

OT: Симеон Ставрев, общински съветник в Столичния общински съвет

ДО: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община

ЧРЕЗ: Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет

 

ОТНОСНО: Проект за разширение на ул. “Опълченска”

 

Уважаема г-жо Фандъкова,

Улица “Опълченска” е възлова транспортна артерия в Столична община. Тя е част от първи градски ринг, който обикаля центъра на София. Той включва бул. “Сливница”, бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Скобелев” и ул. “Опълченска”. Той изпълнява основна роля в провеждане на трафика и дава възможност за преминаване през града, без да е необходимо да се преминава през центъра. Ролята му е и да пренасочва транспортни потоци и от други части на града, тъй като все още останалите рингове на града са само частично изградени, с изключение на Околовръстния път. 

Според приетия и действащ Общ устройствен план на Столична община и „План – схема на първостепенната улична мрежа на гр.София – брой на пътните ленти“, първи градски ринг е предвиден с три активни ленти за движение във всяка посока. Според приетия „План за устойчива градска мобилност – 2019-2035 г.“ една от спешните мерки (като Етап 1 от реализацията на плана – 2019-2020 г.) в областта на транспортната инфраструктура е именно разширението на последните останали 650 метра от ул. “Опълченска” – от бул. “Тодор Александров” до бул. “Сливница” до 3 активни ленти в посока и обособяване на бус ленти по целия ринг. 

В момента ул. “Опълченска” се явява тясно място („bottleneck“) за преминаващия трафик и обществен транспорт през ринга. Това се вижда и от задръстванията, които ежедневно се получават във въпросния неразширен участък както и натрупаните закъснения на тролейбусните и автобусни линии, които преминават от там. В изводите от доклада на „Визия за София“ (стр. 51) по проучването на транзитния трафик, преминаващ през централната градска част е записано, че „…нивото на обслужване към настоящия момент не е достатъчно приемливо и трябва да се предложат мерки за неговото подобряване – намаляване на транспортните задръжки“. Една такава мярка е именно постигането на зададеният брой ленти в посока по целия Първи градски ринг и организиране на бус лента по  цялата му дължина. 

Разширението на ул. “Опълченска” е планирано отпреди над 20 години. През 2001 г. е извършено разширението от пл. “Руски паметник” до бул. “Ал. Стамболийски”. През 2009 г. е извършено разширението от бул. “Ал. Стамболийски” до бул. “Тодор Александров”. През 2013 г. е публикувано прессъобщение от Столична община, че „ул. “Опълченска”, в частта между бул. “Тодор Александров” и бул. “Сливница” ще бъде разширена с 650 метра, за да поеме функцията на вътрешен ринг. По този начин да се увеличи пропускателния режим в участъка.“ (БНР – радио „София“). Организирана е обществена поръчка. Тогавашният заместник кмет по транспорта – Любомир Христов съобщава: „22 метра става габаритът, увеличава се капацитета на булеварда, времето за преминаване ще се намали и се увеличава капацитета на улицата. В момента, както е стиснат този участък от Централна гара в посока центъра и от центъра в посока Централна гара има една фуния, която е със силно стеснение на габарита. Фактът, че има това стеснение води до сериозни забавяния на обществения транспорт в този участък. Там се трупат най-големите закъснения”

Въпреки обещанията това разширение все още не е реализирано.

Съобразно гореизложеното моля да отговорите конкретно на следните въпроси:

  1. Какви действия е извършила подопечната Ви администрация по години, във връзка с разширението на ул. “Опълченска” от бул. “Тодор Александров” до бул. “Сливница” от 2009 г. до 2019 г. включително?
  2. Извършени ли са всички отчуждения на имоти, попадащи в габарита на разширението? Ако все още има неотчуждени имоти – колко са, какво спира отчуждаването им?
  3. Изготвени ли са подробни технически и строителни планове и проекти за реконструкцията на участъка?
  4. Според експертната оценка на администрацията на Столична община, какъв е реалистичният краен срок, след който по въпросния участък вече трафика ще се движи в 2 ленти в посока, а градския транспорт – в обособена отделно бус лента във всяка посока, спрямо предвижданията на действащия ОУП?
  5. За въпросното разширение предвиждат ли се средства в проекта на бюджет за 2020 г., който в момента се изготвя?

С уважение,

Симеон Ставрев

Общински съветник от групата на Демократична България

Вид:

Питане

Входящ номер:

СОА19-ГР94-5653

Отговор:

Свалете

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK