Въпроси относно проблеми в метротостанциите и влаковете на столичното метро

21 октомври 2020, сряда Viber

Въпроси относно проблеми в метротостанциите и влаковете на столичното метро

До

Метрополитен ЕАД

ул. “Княз Борис І” №121

[email protected] 

ПИТАНЕ

От Симеон Ставрев –

Общински съветник в Столичен общински съвет

Уважаеми госпожи и господа,

На основание чл. 33, ал. 2 от Закон за местното самоуправление и местната администрация настоявам да ми бъде предоставена следната информация: 

  1. След пускането на първи етап на трети метродиаметър бях сигнализиран от граждани, че на стъпалата на метростанциите няма светлоотразителни ленти, каквито има на първи и втори метродиаметър. Те са особено важни за хората с намалено зрение. Вярно ли е, че на станциите на трети метродиаметър няма светлоотразителни ленти на ръбовете на стъпалата и ако да – кога смятате да монтирате такива?
  2. Получавам сигнали за неработещи ескалатори на много метростанции. Моля да ми отговорите на колко станции по всички метродиаметри не работят ескалатори и/или асансьори и каква е причината за това, както и кога са планирани ремонти и на каква стойност.
  3. Отново чрез сигнал на гражданин бях алармиран, че звуковият сигнал в метрополитена за станция „Орлов мост“ е с грешно ударение. Доколкото ми е известно, в книжовния български език ударението е на първата сричка „о̀рлов“, а не на втората „орло̀в“ – последното е валидно за руския език. По мои наблюдения, в автобусите и тролеите ударението за Орлов мост при звуковия сигнал е правилно. Вярно ли съм сигнализиран от гражданите за неправилно ударение и ако да, планирате ли да поправите звуковия сигнал и кога?
  4. И последно, но не по важност, отново по сигнал на гражданин ми беше посочено, че на метростанция „Искърско шосе“ има 8 монитора, които излъчват реклами и нивото на звука от тях е много над приемливото. За разлика от това, на метростанция „Люлин“ звукът просто е изключен. Моля да ми отговорите имате ли стандарт за нивото на звука от мониторите по пероните и в мотрисите, който да е щадящ към слуха на пътниците в метрото, и съобразявате ли се с него?

С уважение, 

Симеон Ставрев

Моля отговорите да ми бъдат изпратени писмено на електронната ми поща: 

[email protected]

Документът е подписан с електронен подпис.

София                                                                                                                        

21 октомври 2020 г.

Накратко:

❗️След пускането на първи етап на трети метродиаметър бях сигнализиран от граждани, че на стъпалата на метростанциите няма светлоотразителни ленти, каквито има на първи и втори метродиаметър. Те са особено важни за хората с намалено зрение. ❗️Получавам сигнали за неработещи ескалатори на много метростанции. ❗️Отново чрез сигнал на гражданин бях алармиран, че звуковият сигнал в метрополитена за станция „Орлов мост“ е с грешно ударение. Доколкото ми е известно, в книжовния български език ударението е на първата сричка „о̀рлов“, а не на втората „орло̀в“ - последното е валидно за руския език. ❗️И последно, но не по важност, отново по сигнал на гражданин ми беше посочено, че на метростанция „Искърско шосе“ има 8 монитора, които излъчват реклами и нивото на звука от тях е много над приемливото.

Вид:

Питане

Входящ номер:

ПС-1187/21.10.2020

Вносители:

Симеон Борисов Ставрев

Общински съветник в СОС

Симеон Борисов Ставрев
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK