Внесохме доклад за възстановяване на името на 36 СУ на бележития български генерал Иван Колев

11 април 2022, понеделник Viber

Внесохме доклад за възстановяване на името на 36 СУ на бележития български генерал Иван Колев

ДО
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

 

 

Д О К Л А Д
от Веселин Калановски – общински съветник от “Демократична България”

 

Относно : преименуване на 36 СУ „Максим Горки“ – чрез възстановяване името „Генерал Иван Колев“

Уважаеми г-н Георгиев,

Уважаеми Общински съветници,

Представям на Вашето внимание настоящия доклад, изготвен в резултат от исканията и дългогодишните усилия на български родолюбци за възстановяване на историческата справедливост и възвръщане на името на 36 СУ в София. Той е подкрепен с интернет петиция и подписи събрани в периода от 2017 г. до 2022 г. – от обществени организации, граждани и университетски преподаватели, кметове на общини в Молдова и Одеска област в Украйна, както и кмета на родното му село Банновка в Район Болград, иницийрани и предоставени от Сдружение “Изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождение на Добрич през 1916 г.”, както и от гражданите Стойко Стоянов, проф. Михаил Станчев, Биляна Котцакова, Георги Чунчуков и др.

На 1 септември 1915 г. в район „Красно село“ е открито училище, като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. На 29 юни 1916 г. с писмо № 2329 Софийският окръжен училищен инспекторат е утвърдил решението на Боянското училищно настоятелство (протокол 4, т. 1), с което клонът към Боянското училище се отделя в самостоятелно училище. Училището е именувано на солунските братя „Св.св. Кирил и Методий“.

На 31 октомври 1938 г. със заповед училището се преименува на 26 Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ – наименовано на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна.

На Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“.

През месец април 1950 г. Народното основно училище „Генерал Иван Колев“ е преименувано на името на писателя Максим Горки. Ясни са мотивите с които училището е преименувано – установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда. Целта е забрава на всякакви достижения за независимост на народа ни и налагане на тезата „второто освобождение“. Вероятнен допълнителен подтик за смяната са дали и легендарните думи на ген. Колев пред българската коница: “…КАКВО ТЪРСЯТ СЕГА КАЗАЦИТЕ В НАШАТА ДОБРУДЖА? ЩЕ ГИ БИЕМ И ПРОГОНИМ КАКТО ВСЕКИ ВРАГ, КОЙТО ПРЕЧИ ЗА ОБЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!”. формалното избиране за име през 1950 г. (името на писател), не променя същинските цели на извършената промяна. Водещи са единствено политически причини, в резултат от установяването на комунистическия режим, с цел преклонение, зависимост и забрава на националните герои.

МОТИВИ

Освен желанието да бъде възстановена историческата справедливост с връщането на името на училището, е налице и друго основание. Максим Горки безспорно е писател с принос в литературата, но с житейското си поведение и пристрастия, трудно може да бъде пример за подражание на изграждащите се характери на учащите. Дори да се абстрахираме от ролята му на верен сподвижник и галеник на сатрапа Сталин, само съмнението за вината му в убийството на невръстно дете (според Александър Солженицин, “Архипелаг “ГУЛАГ””), както и “Петербургски дневници” на Зинаида Гипиус, са достатъчни за да бъде премахнато името му от Общинско училище в един европейски град.

Дори в Русия още през 1990 г., година преди разпадането на СССР, заради драстичното разминаване между писаните думи и делата на писателя, възтановяват историческото име на град Горки – Нижни Новгород. По-късно се променя и името на проспект Горки в Москва на Тверский проспект.

Недопустимо е в XXI век, когато диктаторските и тоталитарните режими по света се отхвърлят и осъждат, у нас да има училище с име на личност, която се е компрометирала със служба и поддръжка на репресивния сталински режим. И то за сметка на личност, която е емблематична за Родината ни.

Другата цел на доклада, освен възстановяване на историческото име, е формулирана още през 2007 г. от Министерство на образованието и науката, при провеждането на национална конференция на директорите на училища, под мотото: “Патронажът е важна форма на патриотично възпитание на учениците, на младите хора и начин за отдаване на почит към значимите личности в нашата история”.

След извършена справка в ГИС – София с изх .№ 07-00-325(1)/22.03.2022 г. на територията на Столична община няма друг образователен институт (начални и средни училища, детски домове, градини и ясли), който да носи същото име.

Предвид изложеното, за възстановяване на историческото наименование и на историческата справедливост, на основание чл. 6, ал. 1, т. 2, пр. І от Наредбата, правя предложение да бъде възстановено името на 36 СУ – „Ген. Иван Колев“.

 

Приложения:

 1. Проект за решение на Столичния общински съвет (1 стр.)
 2. Становище на ГИС София изх. № 07-00-325(1)/22.03.2022 г. (1 стр.)
 3. Извадка от цифровия модел на информационна система СОФКАР (1 стр.)
 4. Искане за съгласуване от район Красно село (1 стр.)
 5. Кратка историческа справка (3 стр.)
 6. Искане към общ.съветник от Ст. Стоянов и гражданска подписка за възтановяване на името на училището. (4 стр.)
 7. Писма за поддръжка на връщането на името на училището от Виктор Генчев (кмет на с.Банновка, Болградски район), Н. Иванов (Председател на българската община “Света София” – гр. Измаил), Васил Митков (Запорожко областно дружество за българска култура), проф. Михаил Станчев (д-р на историческите науки в Харковския национален университет). (4 стр.)
 8. Обръщение към общ.съветник от Г.Чунчуков (член на УС на сдружението за паметник на ген. Колев). (1 стр.)
 9. Подписка на участниците в симпозиума на Харковския университет “Българските имена в историята на Украйна и Молдова. (4 стр.)
 10. Списък на обществените организации и граждани подкрепящи възтановяване на името на 36 СУ (7 стр.)
 11. Протокол 1 на Уч. Съвет НОУ Св.св. Кирил и Методи” от септември 1938 г. и протокол № 2 на същия училищнен съвет, но вече под името НОУ “Ген. Иван Колев” от 17 ноември 1938 г. (стр.1)

Накратко:

През 1915 г. в район „Красно село“ е открито учебно заведение, като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. 1 година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя „Св. св. Кирил и Методий“. През 1938 г. със заповед училището се преименува на 26 Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ - наименовано на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна. През месец април 1950 г. Народното основно училище „Генерал Иван Колев“ е преименувано на името на писателя Максим Горки. Ясни са мотивите с които училището е преименувано - установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда.

Защо е важно:

Навръх 100-годишнината на училището през 2016 г., граждани на кв. Борово поставят въпроса за връщането на истинското му име – на бележития генерал Иван Колев. Оттогава е досега е организирана и подписка от страна на гражданите, която цели поправяне на непсраведливостта. Идеята на доклада на общинския съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски е освен възстановяването на историческото име вследствие на активната гражданска инциатива за това, а и отдаване на почит към значимите личности в нашата история – цел, формулирана още през 2007 г. от Министерството на образованието и науката.

Вид:

Доклад

Входящ номер:

СОА22-ТД26-3821(1)/ 11.04.2022 г.

Вносители:

Веселин Йорданов Калановски

Общински съветник в СОС

Веселин Йорданов Калановски
Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK