Кандидат за кмет на София

арх. Борислав Игнатов

66

Биография

Архитект Борислав Игнатов е роден през 1972 г. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 1995 г. със специалност „Градоустройство“. Същата година започва самостоятелна работа като архитект на свободна практика. През 1999 г. продължава кариерата си в Бостън, САЩ, където работи за известното архитектурно бюро William Rawn Architects. В средата на 2001 г. се премества в Ню Йорк. Там работи в една от най-големите световни архитектурни фирми Perkins+Will Architects, по редица големи проекти за болници, университети и жилищни сгради. През 2006 г. завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет в катедрите Концептуална архитектура и Опазване на историческото наследство. През 2007 г. основава своето архитектурно ателие Bignatov Studio New York.

През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. През 2011 г. живее между Сиатъл и Хонг Конг във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън.

Арх. Игнатов е носител на множество професионални награди: Голямата награда на Съюза на архитектите в България – през 2010 и 2012 г., Наградата на Министерство на културата, наградите „Архитект на годината“, „Сталкер“, „Животворна светлина“ и други.

В архитектурните си решения Борислав Игнатов вписва сградите в природата и в историческия контекст. Проектите му Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building са отличени в множество издания по света и попадат в престижните архитектурни алманаси 1000 European architects и Best Houses. Той е на мнение, че най-добрата архитектура винаги работи в хармония с озеленяването и с историческите дадености на мястото. Като лицензиран архитект притежава пълна проектантска правоспособност в България, в Европейския съюз и в САЩ.

Като почетен член на организацията на Източноевропейските архитекти Share Architects арх. Игнатов участва в журирането на множество международни конкурси. От 2016 г. е избран за председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България. В това си качество натрупва сериозен управленски опит. Въвежда електронно гласуване, онлайн заседания и директни излъчвания на общите събрания на Камарата. Автор е на множество предложения и инициативи към държавата и общините за опростяване на строителните процедури, с цел намаляване на бюрокрацията и въвеждането на реален и прозрачен контрол. Повечето от предложенията са бламирани поради нежеланието на администрацията да проведе реални реформи.

Архитект Игнатов е един от авторите и защитници на тезата, че Закона за устройство на територията трябва да бъде отменен и на негово място да се приеме съвременен и ясен Кодекс по примера на напредналите страни. Задължителното въвеждане на открити международни конкурси за обектите, предмет на обществени поръчки, за него е друга важна обществена кауза.

За повече информация за портфолиото и за професионалната работа на архитект Борислав Игнатов посетете уебсайта му www.bignatov.com

Харесайте и фейсбук страницата на Борислав Игнатов, където може да следите всичко, свързано с кампанията му.

Медиатека