Протести, протести, протести

22.10.2020

Декларация от групата на Демократична България в СОС

Докато националните протести срещу управлението на Борисов продължават вече над 100 дни, не можем да не забележим протестната енергия, надигаща се и сред жителите на квартали от цяла София. Без значение от тяхната локация и социален статус, софиянци все по-често заявяват гражданската си позиция спрямо меко казано озадачаващите действия и бездействия на Столична община, ръководена от заместник-председателя на Бойко Борисов в ГЕРБ, Йорданка Фандъкова. 

Натрупват се актуални примери, които ясно илюстрират как управляващите изглежда са решили да прилагат и върху кварталите на столицата практиките, утвърдени от бетонирането на Черноморието. 

На миналото заседание говорихме за чудодейната поява на автомивка с подпорна стена в рамките на спортен комплекс, както и за общински терен, който, вместо за детска градина, отива в ръцете на известен издател. 

В неделя жителите на кв. „Надежда“ излязоха на протест срещу започналото изграждане на наказателен паркинг на ЦГМ на общински терен, намиращ се в близост до съществуваща детска градина. Последствията от проекта включват унищожаване на част от зелената система на място, съществуващо общинско спортно игрище, както и за пореден път поставят под съмнение доколко са искрени заявките на заместник-председателя на ГЕРБ спрямо реалния проблем с детските градини. Очевидно Йорданка Фандъкова предпочита да дава пресконференции, на които да обявява нови и нови планове със съмнителна изпълнимост, вместо да предприеме реални действия за решаването на проблема. 

В „Люлин“ жители на квартала са настръхнали срещу застрояването на футболно игрище и изграждане на пътен възел между жилищни блокове. 

И докато в „Надежда“ и „Люлин“ проблеми от подобен вид са по-скоро епизодични, в „Младост“ те вече са утвърдена практика. В един вече презастроен район на гражданите за пореден път се налага да излязат на протест, за да изкажат несъгласието си със строеж, този път върху терен срещу Спешното отделение на Окръжна болница – едно от здравните заведения, което се бори на първа линия с пандемията от Covid-19. 

На жителите на „Горубляне“ пък се налага да блокират „Цариградско шосе“, защото предизборните обещания на ГЕРБ за „влизане в кварталите“ за пореден път си остават само на думи и хората продължават да очакват изграждане на тротоар и велоалея – основни моменти от програмата на всички районни кметове на „Демократична България“, голяма част от чиито проекти не биват приети от Столична община по независещи от кметовете причини.

Заставаме зад справедливите искания на софиянци и ще продължаваме да го правим! Защото, както Бойко Борисов е вреден за България, така и неговият заместник-председател, управляващ столицата, продължава да вреди на София и нейните граждани. Оставка!