Подкрепа за доброволчеството

Доброволчеството в България все още няма правен статут

Отчитайки важността на тази дейност, ние от „Демократична България“ имаме намерение чрез широко обсъждане да създадем общинска стратегия за насърчаване на доброволчеството.

Смятаме, че доброволчеството има огромна роля за развитието на града, затова предлагаме, докато бъде прието необходимото законодателство, да създадем благоприятни условия за развитие на тази дейност:

  • да приемем Статут за доброволчеството на територията на Столична община;
  • да създадем Регистър на доброволците, който да отразява знанията и уменията, придобивани при доброволческите обучения и включвания и те да бъдат отразявани и в дигиталната идентификация на гражданите.

Доброволческата дейност трябва да се извършва при здравословни и безопасни условия. Основни задължения на Столичния доброволчески център ще бъдат:

  • контрол на условията на труд;
  • защита на личните данни;
  • застраховане и възстановяване на направените във връзка с труда разходи;
  • организиране на доброволчески обучения;
  • вписване на придобитите умения като правоспособност в дигиталната идентификация;
  • поддържане на актуална база данни на доброволци;
  • партниране между различни иницииращи организации, които отговарят за наемането на доброволци за своите проекти.

Ще поддържаме Регистър на доброволческите инициативи

Ще обвържем доброволчеството със стратегията за заетост на Столична община и със стратегията за заетост на ЕС. Европейската комисия вече работи по документ за валидирането на неформалното и самостоятелно учене, който да отчита и доброволческия аспект.

Уменията, натрупани чрез доброволческа дейност, невинаги са достатъчно признати или подобаващо оценени. На практика натрупаните благодарение на доброволческа дейност професионален опит и умения могат да бъдат посочени в документите „Europass“ и ще бъдат включени в бъдещия „Европейски паспорт на уменията“. „Демократична България“ се ангажира да повиши осведомеността сред гражданите и заинтересованите страни относно различните програми за финансиране, които могат да бъдат използвани от доброволците и за доброволчески дейности.

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK