SofiaID – софийската електронна идентификация

Електронната идентификация е необходимо условие за електронно управление, но държавата отлага и забавя електронната идентификация на гражданите за неопределен срок. За да не чакаме правителството да въведе тази ключова мярка, ще въведем SofiaID – софийската електронна идентификация, с която гражданите да се идентифицират в електронна среда и с чиято помощ да използват електронни услуги.

Гарантираме, че с помощта на SofiaID гражданите ще могат:

  • Да използват електронни административни услуги през своя телефон или компютър;
  • Да използват мобилния си телефон вместо билет или карта за градския транспорт;
  • Да обменят документи с всички общински структури чрез единна система;
  • Да участват електронно във вземането на решения относно бъдещето на града, включително разпределението на част от бюджета;
  • Да използват частните услуги, предоставяни от дружества, които изберат или са длъжни по закон да интегрират SofiaID;

Ще осигурим възможност SofiaID да се получава по желание на гражданите от община по избор, както и при заявяване на постоянен или настоящ адрес и ще може да бъде записвана както на смартфон, така и на отделна карта.

Гарантираме, че всички електронни административни услуги в София ще могат да се използват удобно със SofiaID. Ще интегрираме SofiaID и с националните механизми за електронна идентификация, така че с помощта ѝ гражданите да могат да ползват не само общинските електронни услуги, но и тези на национално ниво.

В бъдеще SofiaID ще може да се използва и в други общини и така да прерасне в национална схема за електронна идентификация.

Ще дадем възможност на частни услуги, в това число на електроснабдяването и на водоснабдяването да могат да бъдат интегрирани със SofiaID, като така ще позволят на гражданите бързо и лесно да се идентифицират в системата на съответния доставчик, да сменят и да откриват партиди и др. В някои случаи такава интеграция е дори задължителна. Други частни услуги, които биха могли да се интегрират със SofiaID са услугите за мобилност (коли, колела и други превозни средства под наем в града), доставката на храна, ресторантите и магазините с техните програми за лоялни клиенти.

SofiaID ще може да се използва и от бизнеса, като законните представители на юридическите лица ще могат да заявяват услуги.

Гарантираме, че SofiaID ще притежава високо ниво на сигурност и ще защитава сигурно личните данни на гражданите, които ще могат да избират кои данни да се съхраняват в техния профил и кои не.

Ще реализираме SofiaID с финансиране по Оперативна програма “Добро управление”, а проектът ще бъде базиран до голяма степен на вече разработената техническа спецификация на националната схема за електронна идентификация, която ще бъде осъвременена според актуалните стандарти и политики за сигурност.

SofiaID ще отговаря изцяло на изискванията на Регламент (ЕС) 910/2014, с ниво на осигуреност „високо“ и ще е оперативно съвместима с националната схема за електронна идентификация.

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK