Ефективно използване на водните ресурси

Природата е на всички, затова и опазването и управлението на водите надхвърлят  административните граници. Водата не е просто търговски продукт, а общо благо и ограничен ресурс, който трябва  да използва по устойчив начин и да се опазва както по отношение на качеството, така и на количеството. Водени от принципите от Рамковата директива за водите и разбирането, че водата е преди всичко безценно наследство, което следва да бъде опазено и защитено, ще работим за:

  • Комплексно, многократно и ефективно използване на ресурсите от минерални води в София, като запазим публичния им характер;
  • Възстановяване на северното крило на Централна минерална баня със запазване на функциите му на център за термални процедури. Ще проведем конкурс за възлагане на управлението на обновения комплекс на оператор с опит в СПА индустрията. Ще започнем широко обсъждане със столичната общественост и държавните културни ведомства на възможностите за преместване на Музея за история на София в по-подходяща сграда;
  • Възстановяване на традиционните балнеокурорти Банкя, Горна баня и Панчарево, като  запазим традиционните бани и развием нови СПА атракции;
  • Създаване на нови рекреационни центрове в Северен парк, в Дружба, към училищата, детските заведения и болниците, както и на нови извънградски балнеоцентрове в северните територии на София – в подножието на Стара планина (в района на Локорско-Войнеговци) и в южните територии – в подножието на Витоша (Симеоново-Бояна, Панчарево).

Ще изготвим програма за устойчиво и разумно използване на водните ресурси и за оползотворяване на дъждовните – за миене на улици, в автомивки, за поливане. Тези мерки, освен положителен ефект за околната среда като пестене на ресурс, ще имат и чисто икономически измерения, тъй като ще пестят от  разходите за тези дейности.

Ще постоим локални ПСОВ и канализация за кварталите от подвитошката яка.

Ще проведем конкурси за проекти по възстановяването на речните корита на Перловска и Владайска река с цел създаване на условия за възстановяване на самопречистващите им функции и възвръщането на благотворната им роля за пречистването на въздуха в столицата.

Ще увеличим броя на чешмите, като въведем стандарт за задължително наличие във всички общински сгради и по една чешма на всеки десет декара активно обитавани публични площи.

Ще окажем необходимия контрол върху дейността на концесионера „Софийска вода“ за ударно намаляване на загубите на питейна вода във водоснабдителната мрежа.

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK