Трайно, ефективно и хуманно разрешаване на проблема с бездомните кучета

Столична община няма воля  да се справи с проблема с бездомните кучета в града и това води до сериозни материални загуби и безкрайно страдание и на хора, и на животни. 20 милиона лева усвои сегашното управление за „борба“ със следствието – кучетата без дом, без да се предприемат никакви действия върху истинската причина – безконтролното развъждане и отглеждане на домашни кучета. Заложи се на най-скъпоструващия и неефективен метод – строеж на приюти. Милиони левове общински средства потънаха в строителство, 2,6 млн. лв. се отпускат всяка година от общинския съвет за тяхната издръжка. Въпреки това условията в тях са изключително тежки и смъртността е 40%. С цел усвояване на общински средства в приютите отново се прибират кучета, които вече са били подложени на мерки за контрол на популацията от страна на общината и така се налива от „пусто в празно“ и проблемът се поддържа. 

Ще решим проблема с бездомните кучета в София с минимални общински средства и устойчиво публично-частно партньорство, чрез решително прилагане на комплексни мерки, разработени от Световната здравна организация и БАН, които гарантират в максимална степен здравето и безопасността на жителите на града. Тези мерки въздействат върху причината и така предотвратяват непрекъснатата поява на следствието и предотвратяват притока на нови животни и постоянното им страдание:

  • Безкомпромисен контрол над спазването на законовите задължения по регистрация и идентификация на домашните кучета, както и над отглеждането им за предотвратяване на инциденти и нов приток от животни.  Стимулиране на кастрацията на домашни кучета чрез информационна кампания и  безплатни ваучери за сметка на общината.
  • Саниране на бездомните кучета – мащабна кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, трайно маркиране и връщане по места на здравите и неагресивни животни (за да не се допуска заемането на освободената ниша от нови необработени кучета).
  • Създаване на регистър с всички маркирани кучета, тяхното местообитание и отговорните за здравния им статус лица. Масова информационна кампания относно полезността на кастрацията, ваксинацията, обезпаразитяването и връщането по места за намаляване на популацията и възпирането разпространението на болести. 
  • Ще поканим водещи български и международни организации да стопанисват общинските приюти и да въведат хуманни условия. Там ще бъдат прибирани само животни, които са неспособни на самостоятелен живот и имат нужда от специална грижа.  Организациите ще подпомогнат дейността на Столична община с мобилни клиники, което ще гарантира  прилагане на мерки по контрол на всички дворни кучета, кучета на строителни обекти и в т. нар. „рискови” квартали. Ще привлечем и софийските частно-практикуващи ветеринарни лекари по програма с ваучери за обработка на бездомни кучета. 
  • ОП „Екоравновесие” поетапно ще преустанови дейността си с бездомните кучета и ще бъде трансформирано в структура, която в пряко взаимодействие със Столичния инспекторат и МВР ще работи по сигнали за безотговорно или нехуманно отглеждани домашни животни. 

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK