Стойностна културна среда с участие на местните общности и културни организации

Ние от „Демократична България“ сме на мнение, че няма по-мощен възпитателен фактор от ранния и равен достъп до култура и историческото наследство на София. Длъжни сме да провеждаме разнообразна културна политика, насочена към най-младите граждани на общината, както и тяхното активно включване в създаването на културен продукт.

Достъпност, децентрализация и развитие на публиките

Водещ принцип за нас са достъпност, децентрализация и развитие на публиките. Чрез система от ваучери за култура, ще стимулираме семействата да посещават културни обекти, изложби и спектакли. Ще търсим техническо решение през дигитализация и предложеното от нас средство за електронна идентификация SofiaID. Ще стимулираме извънкласните дейности, които се провеждат в музейна и галерийна среда. Децентрализацията и развитието на публиките в далечните квартали е наша водеща задача.

Библиотеките и читалищата

За нас библиотеките и читалищата имат потенциала да се превърнат в съвременни културни центрове. Ще реорганизираме и дигитализираме наличните читалища и библиотеки като ги превърнем в съвременни информационни и културни институции, в помощ на класните и извънкласните дейности.

Предлагаме Столична община да създаде специален фонд “Дигитална занималня-библиотека“ за финансиране на съвместни проекти, предложени и развити от три типа социални агенти: детски градини и училища; местни общности и организации; читалища. Това ще ангажира родители, настоятелства и квартални общности, които съвместно с местното читалище ще могат да предлагат нужни допълващи учебната програма курсове. В момента подобни курсове, присъствени или дигитални, изцяло са монополизирани от частния сектор. От една страна, това изсмуква значителен финансов ресурс от родителите, и от друга увеличава неравенствата между учениците, защото не всички родители могат да си позволят да плащат високите такси. Занималните, финансирани от този фонд, ще бъдат свободно достъпни онлайн, така че ученикът ще може да ползва много от ресурсите, образователните игри и електронните уроци направо от компютъра в своя дом или от телефона си. Едновременно с това определени образователни и културни дейности ще се провеждат в самото читалище, помагайки и на традиционната културна институция да се интегрира обратно в социалния и културния живот на местната общност, а на децата – да формират свои общности Дигиталната занималня ще организирани също културни дейности и събития, както и широк спектър от творчески дейности, винаги в сътрудничество с местните училища и местните общности. Това би позволило на децата да бъдат културно активни, да имат достъп не само до консумация на култура, но също до творческо изразяване и създаване на културни продукти. От своя страна местните общности ще бъдат интегрирани в организационния живот на детски градини и училища, ще могат да следят отблизо качеството на храната, физическата среда, спортните дейности и културните събития, ще бъдат информирани за качеството на образователния процес, ще дават идеи и инициативи.

Приобщаване на всички деца и младежи

Ще приобщим младежката и детската публика към културния процес в града чрез конкурси за младежки културни и художествени проекти, чрез работа с учители по литература и художествена култура, чрез културна интеграция на студентските публики в столичния културен живот, чрез създаване на нов културен център в комерсиалното „гето“ на Студентски град, както и чрез целеви програми, насочени към работата с млади учени в областта на изкуствата и културата. Чрез активна съвместна работа с неправителствени организации в областта на културата ще осъществим и програми за културна интеграция на маргинализираните групи още от най-ранна възраст.

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK