Здравословно хранене и спорт

Балансирана и разнообразна училищна храна

Всички контролирани от общината заведения за хранене да предлагат само здравословна храна, отговаряща на хранителните нужди на подрастващите. Предлагаме чрез широк обществен дебат и с включване на водещи готвачи и диетолози да бъде разработено разнообразно меню, което да отговаря на хранителните нужди и на вкусовите предпочитания на децата и да се разполага в рамките на определения бюджет. Предлагаме в работните групи по обсъждане на месечното меню да влизат представители на родителската общност. Изготвянето на менюто би могло да стане с участието на гражданското общество и ако получи достатъчен медиен отзвук, това би могло да стане с минимален финансов ресурс. За внедряването на изискванията за меню към наемателите на столове ще е нужно изискванията да се комуникират ясно, като на места ще бъде необходимо да се дооборудват кухните и да се обучи кухненският персонал.

Превенция на зависимости

Сферата на зависимостите е една от най-неглижираните от почти всички правителства след 1989 г. Ще задълбочим диалога между деца, родители и специалисти като работим целенасочено за децата в риск и техните семейства, чрез създаване на центрове за информация, консултация, мотивация и насочване към подходяща помощ.

Развитие на любителския спорт за всички възрасти

Ще създадем и ще популяризираме общински спортни клубове с професионални треньори. Ще стимулираме ранното приобщаване към груповия спорт и създаване на тясна връзка между спортните клубове и учениците. Подобно на кариерните дни организирани за по-големите ученици, ще съдействаме за провеждането на Открити дни за спорт – в които професионалните клубове ще представят пред децата и техните родители възможностите за извънкласни спортни занимания. Ще изготвим и ще задействаме програми, по които не само децата, но и техните родители да могат да осъществят първоначалния преход от уседнал към активен начин на живот.

Достъп до съществуващата училищна спортна инфраструктура

Ще направим съществуващата училищна спортна инфраструктура достъпна за всички граждани в извънучебно време, което ще елиминира нуждата от изграждане на допълнителен капацитет по места.

Витоша и парковете – на децата

Ще върнем Витоша на децата. Ще стимулираме зимния и летния спорт в планината, чрез подобряване на инфраструктурата и създаване на постоянен транспорт през цялата седмица, не само уикендите. Ще преустановим маргинализацията на парковете и градските пространства, особено в крайните квартали, като създадем условия за връщане на децата и техните родители в парковете. Чрез удобна паркова мебел и алейна мрежа, чрез съвременни площадки и целенасочена политика в областта на сигурността ще създадем зони за спокойствие, където хората да се чувстват сигурни.

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK