Ще пресечем порочните практики в строителния процес

Начините за заобикаляне и погазване на строителните правила и норми са добре известни на всички. Въпреки това, те продължават, под благосклонния поглед на НАГ-СО и главните архитекти на районите в София. В ущърб на градската среда се разрешават съмнителни инвестиционни проекти, водещи до презастрояване, сгъстяване на кварталите и в крайна сметка до пълно погазване на ОУП на София и неговите параметри за добра градска среда и качество на живот.

Кои практики ще спрем веднага? 

 • „Небостъргачи на ъгъл“, включително заварените случаи (при издадено строително разрешение, но неприключил строеж) - става дума за инвестиционни проекти, значително надвишаващи височината за квартала.  
 • Надвишен силует на застрояването- когато с два, три или четири подпокривни етажа се нарушава максималната височина с цел печалба. Подобни елементарни заобикаляния на закона са недопустими в един модерен европейски град и загрозяват градската среда. Трябва да има категоричност при определяне на “кота било” на всеки квартал и да се контролира строго спазването й.
 • Мнима реставрация - порочната практика, при която се разрешава пълното разрушаване на стари сгради, представляващи паметници на културата, под претекст на „преустройство с реставрация“, като се одобрява запазването на незначителни части от оригиналната сграда.
 • ПУП на парче: не следва да се процедират подробни устройствени планове (ПУП), обхващащи един или два имота, тъй като така се манипулират параметрите на застрояване в интерес на един собственик и в ущърб на всички останали в квартала. Затова следва да се гарантират интересите на всички съседи и целия квартал, като се процедират единствено ПУП-ове, обхващащи цели квартали. Само така ще се гарантира пълното съблюдаване на строителните правила и норми, както на и параметрите на ОУП, като краен резултат.

Всичко това може да бъде направено в София през следващите 4 години. Ние искаме това да се случи и имаме знанията и опита да го реализираме. 

Съдържание

 1. Обратно към целия текст
 2. Благоустроена столица
 3. Ще преразгледаме общия устройствен план
 4. Ще осигурим детски ясли за всички
 5. Ще дадем земята на хората
 6. Ще въведем стандарти за улици и тротоари
 7. Ще благоустроим жилищните квартали
 8. Ще изградим съвременни спортни площадки за индивидуален спорт
 9. Ще въведем умно улично и парково осветление
 10. Ще направим общинска канализация на цялата територия на Столична община
 11. Ще изградим съвременни велоалеи и веломаршрути
 12. Ще направим паспортизация на сградите
 13. Ще се ангажираме с конструктивното укрепване на панелното строителство и решението за изпълнението му
 14. Ще реформираме процедурите и организацията на Столична община при обработване на преписки за устройствени планове и строителни разрешения
 15. Ще защитим на практика културните паметници
 16. Ще направим неприкосновени зелените площи
 17. Ще отчуждим терените, предвидени в ОУП за зелени площи
 18. Ще въведем професионална грижа за уличните дървета
 19. Ще пресечем порочните практики в строителния процес

Видеа

Няма намерени резултати.

Програма по сектори

София - дигитална столица

София - дигитална столица

София - чиста и зелена столица

София - чиста и зелена столица

София - мобилна столица

София - мобилна столица

София - благоустроена столица

София - благоустроена столица

София - столица на децата

София - столица на децата

София - столица на гражданите

София - столица на гражданите

Използваме бисквитки на нашия уебсайт, за да подобрим неговото представяне и вашето преживяване. Ако продължите, ще приемем, че сте съгласни с това. OK