Властта на подпорните стени и терените за “наши” хора

08.10.2020

Декларация на групата на Демократична България в Столичния общински съвет

Днес ни се иска да поговорим за това как на място, определено за преместваем обект, се появяват основа от бетон и подпорна стена? Какво прави автомивка в спортен комплекс? И защо терен, подходящ за детска градина, отива вместо това в ръцете на известен издател?

Става дума, най-напред, за нашумелия казус със строежа на автомивка на територията на спортен комплекс „Диана“ или, както е по-известен на жителите на столицата – „Дианабад“. Това е мястото, на което министър-председателят години наред „рита топка“ и, както често се случва с неговата особа в последно време, и то бива обвързано със скандални действия на административно ниво.

Държавното дружество „Национална спортна база“ ЕАД стопанисва комплекса. То започва осъществяването на плана си още през 2018 г. с разрешение за строеж на преместваем обект, дадено от кмета на район Изгрев Цветомир Жеков, избран от ГЕРБ, а понастоящем част от Съвета на директорите на печално известната „Чистота Искър“.

Въпреки характера на обекта по документи, на мястото все пак се излива бетон и се изгражда подпорна стена под претекст, че при събарянето на рушащите се сгради на място, старата такава е била компрометирана – оправдание твърде сходно на онова, с което сериозна част от българското Черноморие беше бетонирана.

По информация от Търговския регистър, един от собствениците на фирмата, спечелила конкурса да стопанисва обекта през 2019 г., преди години е бил съдружник с настоящия ръководител на НСБ ЕАД.

Оставяме сами да прецените дали една спортна база, която следва да бъде ориентирана към развитието на професионалния спорт, има нужда от автомивка на своя територия, която автомивка на всичкото отгоре ще черпи от водоизточника, предназначен за басейна в комплекса.

Уви, това не е единственият обект от корупционно значение в квартала. На 5 минути от комплекс „Диана“ Столичният общински съвет е решил да даде на издателя Петьо Блъсков парцел от 2 дка,  предназначен за строеж на 6-етажна сграда срещу двойно по-малък такъв на ул. „Незабравка“ с доплащане в кв. „Изток“.

Макар че, чисто финансово, СО би могла да каже, че такова решение е изгодно за нея, по-скандалното в случая е, че теренът се намира в непосредствена близост до детска градина.  

Можем само да гадаем какво е накарало Столичния общински съвет да пренебрегне най-добрия интерес на софийските родители и, вместо за разширение на детската градина в съседство, да даде терена от 2 дка на издател от проправителствена медия.

Макар и крайно възмутителни, тези два случая не са изненадващи. Напротив, те са емблематични за начина, по който се “стопанисва” София вече 15 години, под зоркия поглед на председателя на ГЕРБ и бивш кмет на София Бойко Борисов и зам-председателя на ГЕРБ и настоящ кмет на София Йорданка Фандъкова.

Във всеки един от тези казуси ние от Демократична България сме твърдо на страната на гражданите и най-добрия техен интерес. Затова и подкрепяме протеста, който ще се състои тази вечер от 18:00 ч. в близост до спорния терен. И искаме да Ви кажем едно: каквито и схеми да въртите, не съществува подпорна стена, която да закрепи едно толкова безпринципно и прогнило управление.